Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dočkali sme sa: Zemiaky budú lacnejšie!

BRATISLAVA - Zemiaky už dávno nie sú potravou chudobných a stali sa menej dostupnými. Sú príliš drahé a nie všetci Slováci si ich môžu dovoliť. Ak ste si pred zimou neurobili dostatočné zásoby, negatívne to dnes pocíti aj vaša peňaženka. Kilo zemiakov totiž stojí aj 26 korún.

Dobrou správou však je, že už o pár týždňov budú lacnejšie! Aj keď len o dve či tri koruny.

Zemiaky sa v súčasnosti už nepestujú na severe, ale najmä na juhu krajiny. Sú tam lepšie podmienky na zavlažovanie aj kvalitnejšie vybavenie. Poľnohospodári veria, že úroda bude lepšia ako v minulosti. „Je tu perspektíva nižších cien,“ potvrdil šéf zemiakárskeho zväzu Viliam Bezák. Domáci farmári musia reagovať aj na zahraničnú konkurenciu, ktorá stláča cenu smerom dole. Po tohtoročnom zbere by sa mohli preto predávať o desať percent lacnejšie, čo sú v prepočte asi 2 - 3 koruny.

Priemerný Slovák dnes skonzumuje za rok asi 80 kilogramov, čo je menej ako v minulosti. Najmä vo veľkých obchodných reťazcoch sa pritom predáva produkcia z dovozu. Rozhoduje cena na úkor kvality, čo znevýhodňuje domácich farmárov. „Základom predaja je jeho podpora, či už zvyšovaním informovanosti zákazníka o výživovej hodnote, alebo reklamou,“ priznal Viliam Bezák.

ZÁZRAČNÝ ROK 2005


Kilogram zemiakov stál vtedy aj menej ako 7 korún. Súviselo to s konkurenčným bojom obchodníkov. Najmä vo veľkých obchodných domoch sa dali kúpiť za mimoriadne výhodnú cenu, pochádzali však z dovozu. Slovenskí výrobcovia nedokázali pokryť ani výrobné náklady a jednoducho ich prestali pestovať. Vďaka tomu v roku 2006 klesol počet zemiakových polí o takmer 3,5 percenta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu