Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zemiaky sú dvojnásobne drahšie ako vlani

BRATISLAVA - Ceny zemiakov v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sú takmer dvojnásobne vyššie. Ako však uviedol pre agentúru SITA predseda Zemiakarského zväzu Viliam Bezák, zväz napriek tomu považuje za nepresné až zavádzajúce konštatovanie, ktoré sa objavilo v niektorých českých médiách, že vývoj smeruje k totálnemu nedostatku a vysokým cenám zemiakov.

V niektorých regiónoch ČR bola v minulom roku vysoká úroda, čo spôsobilo, že ceny zemiakov na Slovensku v auguste minulého roku boli hlboko pod úrovňou výrobných nákladov. Českí pestovatelia bez vlastných skladovacích kapacít vtedy doslova vrhli všetku produkciu zemiakov na trh, aby sa vyhli ďalším nákladom na jej likvidáciu.

Tohtoročná výroba konzumných zemiakov sa podľa Zemiakarského zväzu SR z hľadiska hektárovej výmery a očakávaných úrod nebude líšiť od roku 2005, keďže rozhodujúca časť výrobných kapacít SR sa v uplynulých rokoch presunula na južné a západné Slovensko. Tu sa pestovateľom podarilo používaním závlah do značnej miery eliminovať nepriaznivé vplyvy horúceho a suchého počasia v júni a júli.

Trh je momentálne plynulo zásobovaný z domácich zdrojov. Ceny sú podmienené situáciou v okolitých krajinách, kam sa časť slovenskej produkcie exportuje. Pre akékoľvek prognózovanie vývoja trhu so zemiakmi bude potrebné počkať na informácie o stave porastov konzumných zemiakov začiatkom septembra. Ďalší vývoj ovplyvní predovšetkým situácia v hlavných producentských krajinách ako Holandsko, Nemecko, Francúzsko a Poľsko. Augustové chladné a daždivé počasie dáva predpoklady na kompenzáciu sucha z júna a júla a dosiahnutie aspoň priemerných úrod.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu