Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

NBS opäť intervenovala proti silnej korune

BRATISLAVA - Národná banka Slovenska (NBS) dnes ráno opäť intervenovala na devízovom trhu proti silnej korune. Centrálna banka vstúpila na trh pri kurze 33,10 SKK/EUR a intervenciou vytlačila menu nad 33,60 koruny za euro. ČTK to povedal díler jednej bratislavskej banky.

"Objem intervencie sa zatiaľ nedá odhadnúť," poznamenal obchodník. Po zásahu NBS mena stála na 33,64 SKK/EUR, okolo 9:30 sa dostala k 33,60 koruny za euro.

Centrálna banka masívne intervenovala proti vlastnej mene tiež pred dvoma týždňami, keď nakupovala devízy na úrovni 32,80 SKK/EUR. Objem tejto intervencie analytici odhadli na asi 1,5 miliardy eur. Zásah NBS vtedy nasledoval po tom, čo sa koruna po zmene parity v systéme výmenných kurzov ERM-II spevnila na nové maximum 32,71 SKK/EUR.

NBS sa už v minulosti snažila intervenciami stlmiť posilňovanie koruny. Okrem toho v tomto roku niekoľkokrát odmietla ponuky komerčných bánk na uloženie voľných zdrojov na účtoch NBS, čím chcela odradiť špekulatívnych investorov od nákupov korún. NBS minulý týždeň tiež znížila hlavnú úrokovú sadzbu o štvrť bodu na 4,5 percenta.

Korunu v poslednom období podporuje rýchly rast ekonomiky, ako aj prílev zahraničných investícií. Vlani si koruna voči euru pripísala zhruba deväť percent.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu