Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Aj tí, čo pracujú v zahraničí, musia podať daňové priznanie

Časť Slovákov vraj nevie o povinnosti podať daňové priznanie
Časť Slovákov vraj nevie o povinnosti podať daňové priznanie

BANSKÁ BYSTRICA - Časť Slovákov, ktorí pracujú v zahraničí, údajne nevie o povinnosti podať za uplynulý rok daňové priznanie.

Za nepodanie priznania im počas nasledujúcich piatich rokoch hrozí pokuta, prípadné dorubenie dane a úroky z omeškania, povedal ČTK člen komory daňových poradcov Otakar Karásek. Konkrétny spôsob zdanenia zahraničných príjmov určujú zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia s jednotlivými štátmi.

"Neviem veľa ľudí presvedčiť, že príjmy zo zahraničia musia priznať," povedal Karásek. Ľudia pracujúci mimo Slovenska si podľa neho neuvedomujú, že dane treba priznávať v mieste trvalého bydliska, aj keď sú po väčšinu roka mimo domova. Pokiaľ daňové úrady začnú kontrolovať okrem veľkých firiem a živnostníkov viacej aj zamestnancov, hrozí týmto ľuďom, že v budúcnosti zaplatia daňovému úradu zbytočne vysoké sumy. V prípade, že sa podľa medzištátnej zmluvy používa metóda zápočtu dane, ich príjmy síce zdaní zamestnávateľ v zahraničí, po prepočte podľa slovenských zákonov je však daňová povinnosť väčšinou vyššia ako zaplatená daň.

Celkovo sa však podľa Karáska prístup ľudí k daniam v poslednom čase zlepšil. Postupne sa zvyšuje percento podnikateľov, ktorí kontrolu účtovníctva a výpočet daní nechávajú na odborníkov. Stále menej je vraj tých, ktorí daňové priznania nechávajú na poslednú chvíľu. "Samozrejme vždy sa takí nájdu, v posledných rokoch ich počet klesá," tvrdil Karásek.

Na Slovensku prevezmú daňové úrady ročne viac ako 700.000 priznaní k dani z príjmu. Podávajú ho nielen firmy a živnostníci, ale aj zamestnanci, ktorí mali viac ako jedného zamestnávateľa, akékoľvek príjmy z prenájmu alebo zo zahraničia. Na posledný marcový týždeň si podanie priznania v minulých rokoch odložila väčšina ľudí a podnikov. V tomto roku je posledným dňom, keď bude možné odovzdať daňové priznanie bez pokuty, 2. apríl. Posledný marcový deň totiž pripadá na víkend.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu