Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Do konca apríla možno darovať 2% z daní

Od budúceho roku budete môcť 2 % podporiť len niektoré organizácie.
Od budúceho roku budete môcť 2 % podporiť len niektoré organizácie.

Blíži sa konečný termín podávania daňových priznaní a s ním aj možnosť poukázania dvoch percent z nich niektorej z neziskových organizácií. Tento rok tak budete môcť urobiť po starom, zmenila sa len minimálna výška poukázanej sumy u fyzickej osoby.

Je len na vás, ktorú neziskovú organizáciu svojimi dvoma percentami podporíte. Ale pozor! Platí to len tento rok, pretože od toho budúceho zo „zoznamu“ niektoré vypadnú. Závisí to od ich aktivít. Pôjde napríklad o mimovládne organizácie, ktoré sa zaoberajú ochranou ľudských práv či životným prostredím. Čas na rozhodnutie majú zamestnanci do konca apríla, firmy a právnické osoby len do 2. apríla.

Minimálna výška


Pre vás, ktorí chcete vybranú organizáciu podporiť, nastala zmena už tento rok. „Novelou zákona o dani z príjmov s účinnosťou od 29. 12. 2006 (t. j. už aj za rok 2006) sa zvýšil podiel zaplatenej dane, ak je daňovníkom fyzická osoba, z 20 Sk na sumu najmenej 100 Sk určenú len pre jedného prijímateľa,“ vysvetľuje Beáta Uhrínová z daňového riaditeľstva. Pre právnické osoby platí naďalej 250 Sk pre jedného prijímateľa.

Splnenie podmienok


Dve percentá z dane môžete darovať len vtedy, ak ste si riadne splnili daňovú povinnosť a do druhého aprílového dňa daň zaplatili. Rovnako nemôžete mať nedoplatok na dani, odklad jej splácania alebo povolenie daňového úradu splácať daň v splátkach.

ŽIVNOSTNÍCI A PRÁVNICKÉ OSOBY


1. Po urobení daňového priznania si vypočítajte 2 % z dane z príjmov buď právnickej, alebo fyzickej osoby.

2. V daňovom priznaní v príslušnej kolónke potom uveďte buď jedného prijímateľa (fyzické osoby), alebo viacerých (právnické osoby). Je potrebné uviesť poukazovanú sumu, právnu formu, obchodné meno, ulicu, obec a IČO organizácie.

3. Právnická osoba môže určiť viacerých prijímateľov s uvedením príslušných súm, každému však najmenej 250 Sk.

AKO POSTUPOVAŤ:


Zamestnanec

1. Ak vám ročné zúčtovanie dane robil zamestnávateľ, požiadajte ho o potvrdenie o zaplatení dane.

2. Z potvrdenia si vypočítajte 2 % zo zaplatenej dane.

3. V tlačive Vyhlásenie o poukázaní sumy do výšky 2 % zaplatenej dane, treba uviesť iba jedného prijímateľa, a to konkrétne obchodné meno alebo názov, sídlo, právnu formu a IČO organizácie. (Tlačivo nájdete na www. rozhodni.sk alebo www.drsr. sk).

4. Vyhlásenie a potvrdenie o zaplatení dane potom predložte na miestne príslušný daňový úrad podľa vášho vášho bydliska.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu