Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zamestnanci: O ročné zúčtovanie dane požiadajte do 15. februára!

Zamestnanci pozor! Len do polovice februára máte možnosť požiadať svojho zamestnávateľa o ročné zúčtovanie preddavkov dane.

V prípade, že tak neurobíte, budete si musieť s daňami poradiť sami. Čo všetko je potrebné urobiť a kedy zúčtovanie za vás zamestnávateľ urobiť nemôže? Ročné zúčtovanie dane je vlastne porovnanie preddavkov, ktoré vám zamestnávateľ každý mesiac zráža z platu, so skutočnou daňovou povinnosťou. V prípade, že je výška preddavkov vyššia ako povinnosť, zamestnávateľ je povinný vám rozdiel vo vyúčtovaní mzdy za apríl vrátiť. Ak je to naopak a vy máte nedoplatok, zamestnávateľ vám ho zrazí pri najbližšom termíne výplaty, alebo sa s ním môžete dohodnúť na splátkach s hraničným termínom do konca roka.

Termín žiadosti

Ak chcete, aby ročné zúčtovanie dane za vás urobil zamestnávateľ, musíte o to požiadať do 15. februára. Zároveň mu musíte predložiť všetky potrebné doklady. V opačnom prípade si s daňami budete musieť poradiť sami, a to do 31. marca. "Na príslušný daňový úrad podá občan daňové priznanie buď typu A, ak poberal príjmy iba zo závislej činnosti, alebo B, ak mal aj iné príjmy," vysvetľuje Beáta Uhrinová z Odboru služieb pre verejnosť Daňového riaditeľstva v Banskej Bystrici. Za iné príjmy sa považujú napr. tie z prenájmu bytu alebo výhry v nejakej súťaži.

Viacerí zamestnávatelia

V prípade, že ste počas minulého roku mali viac zamestnávateľov, o ročné zúčtovanie požiadate svojho posledného zamestnávateľa, u ktorého si uplatňujete nezdaniteľnú časť základu dane poprípade daňový bonus. Nezabudnite však na všetky doklady. "Ak zamestnanec o vykonanie zúčtovania do 15. 2. požiada, ale nepredloží požadované doklady, zamestnávateľ ho nevykoná," dodáva Uhrínová.

Daňový bonus

I v tomto roku si možno základ dane znížiť až o 12 000 Sk a na daniach tak ušetriť 2 280 Sk. Týka sa vás to vtedy, ak si šetríte na dôchodok, alebo máte uzavreté účelové či životné poistenie. Vo formulári, ktorý vám zamestnávateľ poskytne, je potrebné v príslušnej kolónke vyplniť, koľko ste na poistku, dôchodkové sporenie či na účelové sporenie na dôchodok za predchádzajúci rok vynaložili. Je potrebné pripojiť i potvrdenie o výške zaplateného poistného. Nie však vtedy, ak vám poistku strháva zamestnávateľ priamo z platu, ale len v prípade, že si ju platíte samostatne. A ako potvrdenie získať? Ak spĺňate požiadavky, malo by vám prísť od poisťovne či dôchodkovej správcovskej spoločnosti automaticky poštou. V prípade, že sa tak nestane do 10. februára, navštívte ju osobne.


Dôležité termíny

Do 10. februára by mal zamestnávateľ vydať zamestnancovi, ktorý o to požiadal v termíne do 5. 2., všetky potrebné doklady k ročnému zúčtovaniu dane, o vykonanie ktorého chce požiadať iného zamestnávateľa.

Do 15. februára treba o vykonanie zúčtovania zamestnávateľa požiadať, inak si daňové priznaňie budete podávať sami.

10. marec Ak budete podávať daňové priznanie do tohto termínu, požiadajte zamestnávateľa o vystavenie dokladu - potvrdenie o príjmoch zo závislej činnosti, o preddavkoch na daň, o dani zrazenej zrážkovou daňou z týchto príjmov a o daňovom bonuse za rok 2006.

Kedy si možno znížiť daň?

- v prípade, že si sporíte na dôchodok, máte uzavreté účelové alebo životné poistenie

- pri životnom poistení musí byť dohodnutá poistná doba minimálne 10 rokov a výplata poistného plnenia pre prípad dožitia konca poistnej doby bola v zmluve dohodnutá najneskôr pre rok, v ktorom dovŕšite ako daňovník 55 rokov

- podmienkou je, aby ste na dôchodok alebo poistku vynaložili za rok finančné prostriedky vo výške 12 000 Sk

- v prípade, že je to menej, máte si možnosť daň znížiť o 19 % z vynaložených peňazí

- avšak ak ste na poistku dali viac, ako je horná hranica stanovená zákonom – teda napr. 20 000 Sk, na daniach môžete vždy ušetriť len 2 280 Sk, teda toľko, ako ten, kto ročne vynaloží 12 000 Sk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu