Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Živnostníci, pozor! Zmenili sa odvody a dane

Nezabudnite na to, že daňové priznanie za minulý rok musíte na príslušný daňový úrad odovzdať do konca marca.
Nezabudnite na to, že daňové priznanie za minulý rok musíte na príslušný daňový úrad odovzdať do konca marca.

Máte založenú živnosť a neviete, aké zmeny sa vás od januára týkajú? Dobrou správou je to, že cena stravného sa zvýšila na 89 Sk, ale aj to, že si budete môcť pri výpočte dane uplatniť paušálne výdavky až štyridsať percent. Nie veľmi potešujúcou informáciou je fakt, že do zdravotnej poisťovne odvediete mesačne o takmer 100 korún viac ako doteraz, čo súvisí zo zvýšením minimálnej mzdy z októbra minulého roka.

Novoročné zmeny v daniach a odvodoch sa vo väčšej miere priaznivo dotkli všetkých tých, čo podnikajú. Ak ste teda živnostník, môžete si pri výpočte dane z príjmu za minulý rok po prvýkrát uplatniť tzv. paušálne výdavky, a to až vo výške 40 % zo svojich príjmov. Oproti minulému roku to predstavuje nárast o celých 15 %, keď predstavovala iba 25 percent. Novú výšku paušálnych výdavkov si teda ako samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) môžete odpočítať už toto daňové obdobie, teda do konca marca 2007. Nesmiete však byť platiteľmi dane z pridanej hodnoty.

Viac na stravu


Od januára tohto roka sa môžete aj vy, teda podnikatelia, stravovať rovnako ako vaši zamestnanci. Za každý odpracovaný deň máte totiž po novom nárok na 55 % z ceny obeda, najviac však 89 Sk. Cena stravného tak išla hore o celých 40 Sk a tieto výdavky si môžete účtovať do nákladov.

Zdravotná poistka


Od októbra minulého roka odvádzajú všetci živnostníci viac peňazí aj do zdravotných poisťovní. Štrnásť percent budú platiť aj naďalej, ide však o to, že základ, teda minimálna mzda, z čoho sa odvedené percento vypočítava, sa zvýšil o 700 Sk. V minulom roku bola totiž minimálna mzda 6 900 Sk, odviedli ste teda 14 % z nej, čo predstavovalo 966 Sk. Od októbra minulého roka stúpla na 7 600 Sk, čo znamená, že po novom zaplatíte 1 064 Sk. Túto sumu zaplatíte zdravotnej poisťovni každý mesiac.

Zmeny v odvodoch a daniach


1. Zvýšené stravné zo 49 Sk na 89 korún (55 % z ceny obeda) za každý odpracovaný deň.
2. Výška paušálnych výdavkov stúpla z 25 na 40 percent, ktoré si môžete uplatniť pri dani z príjmu už tento rok.
3. Do zdravotnej poisťovne zaplatíte po novom 1 064 Sk a nie 966 Sk, ako tomu bolo minulý rok.

Čo platí aj naďalej


1. Remeselníci si aj naďalej môžu namiesto skutočných výdavkov uplatňovať paušálne výdavky vo výške 60 % svojich príjmov.
2. V platnosti zostáva aj systém kombinácie percentuálnych výdavkov so zaplateným poistným. Okrem pau šálnych výdavkov si teda podnikatelia budú môcť aj naďalej ako výdavok uplatniť zaplatené poistné na sociálne a zdravotné poistenie.
3. Daňové priznanie je potrebné podať do 31. marca 2007, ktorý tento rok pripadne na sobotu a z toho dôvodu sa lehota posúva na 2. apríla 2007.

Odvody do zdravotnej poisťovne


Aj v prípade, že ste si práve založili živnosť, musíte odvádzať poplatky do zdravotnej poisťovne hneď od začiatku. Nie je to teda tak ako v Sociálnej poisťovni, že prvý rok nezaplatíte nič. Platby sú povinné, a dokonca i vtedy, keď ste dočasne PN. Ak totiž poistku nezaplatíte, v prípade choroby alebo úrazu vás v nemocnici neošetria.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu