Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Vlekári: Lyžiarska sezóna bola katastrofálna

BANSKÁ BYSTRICA - Za podpriemernú až katastrofálnu označila končiacu lyžiarsku sezónu väčšina prevádzkovateľov horských stredísk. Návštevnosť v porovnaní s minulým rokom klesla o tretinu až polovicu, niektoré vleky vôbec nespustili. Výnimkou sú lyžiarske strediská vo Vysokých Tatrách, kde sa lyžovalo s krátkou prestávkou od novembra a sezónu plánujú ukončiť až po Veľkej noci.

"Sezóna bola mizerná," skonštatovala Edita Rezešová zo strediska Plejsy, kde vleky prestali premávať uplynulú nedeľu. V tejto sezóne prišlo na miestne zjazdovky 49.000 lyžiarov, zatiaľ čo v minulej sezóne privítali v Plejsoch takmer dvojnásobné množstvo návštevníkov. Približne tretinový pokles návštevnosti oproti priemeru posledných rokov hlásia strediská Park snow Donovaly alebo Snowparadise Veľká Rača - Oščadnica. Zatiaľ čo väčšie zimné strediská nepripúšťajú kvôli zníženiu počtu návštevníkov žiadne finančné problémy, vlekári v menších alebo nižšie položených strediskách musia straty vykrývať z iných činností. "Bola to katastrofálna sezóna, a keby sme mali iba tieto príjmy, tak skrachujeme," povedal Jozef Miščina, riaditeľ strediska Remata pri Handlovej. Lyžovačka sa tu skončila pred mesiacom a pokles počtu návštevníkov Miščina odhadol na polovicu.

S priebehom zimy sú pravdepodobne spokojní iba vlekári vo Vysokých Tatrách. Vyššia nadmorská výška a intenzívne zasnežovanie umožnili prevádzku vlekov na Štrbskom plese s krátkou prestávkou už od novembra. Podľa Jána Gavaliera z 1. tatranskej bude sezóna pokračovať ešte aj po Veľkej noci. "Nadmorská výška je pre nás aj do budúcnosti veľkou výhodou," povedal Gavalier.

V súčasnosti sa Slovensku lyžuje približne v 30 strediskách. Veľmi dobré podmienky na lyžovanie sú okrem Šrbského plesa napríklad aj na Chopku, Skalke pri Kremnici, v Lopušnej doline, na Čertovici a Martinských holiach. Pre niektoré zjazdovky, ako napríklad Veľkú Hoľu na Donovaloch, bude tento víkend znamenať ukončenie sezóny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu