Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Koruna sa spevnila na nový rekord k euru i doláru

BRATISLAVA - Slovenská koruna sa dnes ráno prudko spevnila na nový rekord k euru i americkému doláru. Oproti piatkovým 33,94 SKK/EUR sa posilnila zhruba o jednu korunu, k doláru sa obchodovala za 24,775 SKK/USD.

Dôvodom posilnenia bola piatková úprava centrálnej parity v systéme výmenných kurzov ERM-II, takzvanej čakárni na euro. Národná banka Slovenska však už označila rýchle posilnenie koruny za neopodstatnené.

Posilnenie koruny na rekordné úrovne je neopodstatnené a NBS je pripravená intervenovať priamo na trhu, pohrozil člen Bankovej rady NBS Karol Mrva pre agentúru Reuters. Podľa neho nebol na tak rýchle spevnenie koruny dôvod. Koruna sa následne oslabila mierne nad 33 SKK/EUR.

Slovensko chce zaviesť euro od januára 2009. Silnejšia koruna zlacňuje dovážaný tovar a tiež napríklad náklady na pobyt v zahraničí. Znevýhodnení sú naopak exportéri, ktorí za tovar v prepočte na koruny dostanú menej. V korunovom vyjadrení sa rovnako znižujú zárobky Slovákov pracujúcich v cudzine.

Európska komisia v piatok neskoro večer oznámila, že na žiadosť Slovenska bola parita voči euru upravená na 35,4424 SKK/EUR z pôvodných 38,455 SKK/EUR. Od parity sa mena počas zotrvania v ERM-II nesmie vychýliť o viac ako 15 percent oboma smermi, mala by sa teda udržať od 30,1260 do 40,7588 SKK/EUR. Do ERM-II, kde krajina musí zotrvať aspoň dva roky pred prechodom na euro, vstúpilo Slovensko v novembri 2005.

V poslednom období sa koruna pohybovala blízko spodnej hranice pôvodného rozpätia. Koruna si totiž za posledné mesiace pripísala výrazné zisky, ku ktorým jej podľa ekonómov pomohol príliv zahraničných investícií a rýchly rast ekonomiky. Na doteraz najsilnejšej úrovni bola 8. marca, keď po posilnení na 33,80 SKK/EUR centrálna banka intervenovala priamo na trhu v neprospech vlastnej meny.

Slovensko nie je prvou krajinou, ktorá upravila centrálnu paritu. V minulosti tak urobilo Grécko či Írsko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu