Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Vďaka teplej zime účty za kúrenie potešia

V máji poteší vyúčtovanie za teplo mnoho domácností. Postarala sa o to tohtoročná nezvyčajne teplá zima.
V máji poteší vyúčtovanie za teplo mnoho domácností. Postarala sa o to tohtoročná nezvyčajne teplá zima.

BRATISLAVA - Domácnosti sa môžu vďaka teplej zime tešiť na tohtoročné vyúčtovanie za dodané teplo.

"V máji poteší vyúčtovanie za teplo mnoho domácností. Postarala sa o to tohtoročná nezvyčajne teplá zima. Finančné rozdiely sa síce momentálne nedajú presne určiť, no predpokladá sa, že určite nebudú malé," uviedol pre agentúru SITA podpredseda Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT) Marek Hargaš.

Ročné vyúčtovanie platieb za služby spojené s bytom by mali správcovské spoločnosti, ktoré fakturujú aj dodané teplo, skončiť k 31. máju 2007. Teplý január a február bude však vyúčtovaný až v roku 2008.

"Aj v tomto prípade sa nedá hovoriť o konkrétnych finančných hodnotách, keďže každý správca rozpočíta skutočné množstvo dodaného tepla v stanovenej cene podľa regiónu a stavu vykurovacích systémov. Vo všeobecnosti sa však dá povedať, že budú platiť menej kvôli teplej zime 2006/07, ale konkrétne čísla budú jasné až po vyúčtovaní," doplnil Hargaš.

Podľa neho teplá zima ušetrí peniaze domácnostiam a nezníži zisky teplárov. "Nižší odber tepla neovplyvní zisky teplárenských spoločností. A to z dvoch dôvodov. Zisk je na jednej strane regulovaný regulačným úradom, ale taktiež je viazaný na objednané množstvo," dodal Hargaš.

Cena tepla sa skladá z fixnej zložky, ako napríklad na obstaranie kotla, údržbu, opravy kotla, revízie, prevádzku a z variabilnej zložky ceny, čo predstavuje náklady za palivo. Obe zložky ceny tepla sú regulované Úradom pre reguláciu sieťových odvetví a skladajú sa len z ekonomicky oprávnených a preukázateľných nákladov. "Tie sa musia po ukončení vykurovacieho obdobia vyúčtovať," doplnil Hargaš.

Suma za fixné náklady za dodávku tepla sa následne rozloží na objednané množstvo tepla, ktoré odberateľ musí zaplatiť v zmysle ročnej objednávky. "Vykurovacia sezóna nemá priamy dopad na zisky z dodávky tepla. Preto i názory, že sa byty zbytočne prekurovali, aby si dodávatelia tepla zvýšili zisk, sú nepravdivé," konštatoval Hargaš.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu