Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Teplo zdražie o päť percent

BRATISLAVA - Ceny za kúrenie v panelových bytoch by mali od októbra stúpnuť približne o päť percent. Napísal to dnes denník Pravda, podľa ktorého návrh na zvýšenie cien podalo Úradu pre reguláciu sieťových odvetví približne 50 teplární. Pre priemernú štvorčlennú rodinu v panelovom byte by tak cena tepla podľa prepočtov Pravdy mala vzrásť o 120 korún mesačne.

Dôvodom zvýšenia cien tepla sú rastúce ceny plynu. Nie všetky teplárne však požiadajú úrad o zvýšenie. "Nemusia zdražovať na úkor opráv a údržby, prípadne zisku. Alebo môže ísť o výrobcov, ktorí spaľujú cenovo stabilnejšie pevné palivá ako uhlie či drevenú štiepku," povedala Pravde riaditeľa odboru tepelnej energetiky regulačného úradu Mária Marková.

Zvýšenie cien napríklad podľa Pravdy nepripravuje Tepláreň Košice, ktorá v priebehu roka začala viac tepla vyrábať z uhlia. Bratislavský C-TERM, ktorý zabezpečuje teplo pre mestské časti Petržalku a Dúbravku, chce ceny zvýšiť o päť percent.

Ministerstvo hospodárstva plánuje naopak do dvoch týždňov na vládu predložiť návrh ako ceny energií znížiť. Podľa šéfa Slovenského zväzu výrobcov tepla Miroslava Obšívaného aj to môže byť dôvodom, prečo niektoré teplárne o zvýšenie cien nepožiadali. "Na základe vyhlásení vlády môžu výrobcovia očakávať, že sa s cenami niečo udeje," povedal Obšívaný.

Domácnosti v panelových bytoch sa však podľa Pravdy možno vyhnú ďalšiemu zdraženiu cien tepla v januári. Podmienkou by však bolo ustálenie cien ropy, na základe ktorých určuje Slovenský plynárenský priemysel (SPP) teplárňam ceny plynu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu