Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

SSC preinvestuje v tomto roku 2,638 mld. Sk

BRATISLAVA - Slovenská správa ciest (SSC) plánuje v tomto roku zrealizovať investičné akcie v hodnote 2,638 mld. Sk, čo je o 155 mil. Sk viac ako vlani. K najdôležitejším stavbám v roku 2007 patrí pokračovanie výstavby diaľničných privádzačov, napríklad úseku Žilina - Strážov.

Pre agentúru SITA to uviedla vedúca organizačno-správneho odboru SSC Iveta Fedorová.

"Chceme začať aj nové stavby, prioritne preložku cesty I/64 v Topoľčanoch a prvú etapu obchvatu Galanty. Opäť budeme pokračovať v rozostavaných stavbách ako v prípade severného obchvatu Trnavy, ktorý chceme zrealizovať v tomto roku. Plánujeme tiež ukončiť preložku cesty I/74 v Humennom a okružnú križovatku v Snine," dodala Iveta Fedorová. Ukončiť by sa mala tiež rekonštrukcia križovatky v Žiari nad Hronom, obnovu si vyžadujú aj viaceré mosty kvôli ich havarijnému stavu.

SSC bude v tomto roku na rozdiel od minulého už v podstatne väčšom rozsahu využívať na spolufinancovanie stavieb prostriedky z Európskeho regionálneho a rozvojového fondu (ERDF). V roku 2006 má organizácia použiť z fondu 589 mil. Sk oproti 10 mil. Sk vlani. "Súvisí to so začiatkom väčšieho čerpania európskych zdrojov," vysvetlila rozdiel I. Fedorová. Z ERDF pôjde na spolufinancovanie konkrétnych investičných akcií 75 % plánovanej sumy, zvyšok vykryjú peniaze zo štátneho rozpočtu. Z európskych zdrojov sa budú financovať popri stavbe diaľničného privádzača Žilina - Strážov napríklad privádzač Košice na úseku Prešovská - Sečovská, ako aj severný obchvat Trnavy, či obchvat Galanty a Prievidze. "Prostriedky z ERDF už máme potvrdené," dodala I. Fedorová. SSC plánuje v roku 2007 celkové výdavky vo výške 4,407 mld. Sk, z čoho štátny rozpočet má vykryť 3,818 mld. Sk, zvyšok tvoria spomínané zdroje z ERDF. Kapitálové výdavky majú dosiahnuť 2,638 mld. Sk, z toho 1,962 mld. Sk pôjde na stavbu a rekonštrukciu ciest. Bežné výdavky by mali predstavovať 1,180 mld. Sk. . Podnik má v tomto roku zároveň dosiahnuť vlastné príjmy v objeme 30 mil. Sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu