Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Vysoké školy: Najväčší záujem je o ekonómiu a právo

Na vysokých školách je najväčší záujem stále o ekonómiu a právo
Na vysokých školách je najväčší záujem stále o ekonómiu a právo

BRATISLAVA - Stredoškoláci a ďalší záujemcovia, ktorí sa hlásia na vysoké školy, majú naďalej najväčší záujem o štúdium ekonómie, práva a ďalších humanitných odborov.

V minulom roku sa na niektoré ekonomické a právnické fakulty hlásilo päť až sedemnásobne viac uchádzačov, než mohli prijať a úbytok záujemcov zatiaľ školy nepocítili ani tento rok, vyplynulo z ankety ČTK. Na viaceré vysoké školy je potrebné poslať prihlášky najneskôr v stredu 28. februára.

"Záujem o štúdium na našej fakulte je každoročne veľký a presahuje naše možnosti na prijatie," povedala prodekanka Fakulty ekonomiky a manažmentu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity Irena Felixová. Už v súčasnosti podľa nej prijala fakulta viac prihlášok, než je jej kapacita. Na rozdiel od iných škôl prijíma prihlášky až do 16. marca, počet uchádzačov sa pravdepodobne ešte výrazne zvýši, dodala Felixová. Vlani sa hlásilo podľa Ústavu informácií a prognóz školstva (UIPŠ) na každé voľné miesto denného štúdia takmer sedem uchádzačov.

Ešte viac - 12 záujemcov na každého prijatého študenta sa v minulom roku hlásilo na Fakultu manažmentu Prešovskej univerzity. Škola napriek tomu neorganizuje prijímacie skúšky a študentov prijíma na základe stredoškolských výsledkov.

Stovky prihlášok už prišli aj na Právnickú fakultu banskobystrickej Univerzity Mateja Bela (UMB). "Nárast počtu prihlásených očakávame najmä v týchto dňoch," povedala Božena Debnárová zo študijného oddelenia. Študenti často posielajú prihlášky "na poslednú chvíľu". Vlani prijala banskobystrická právnická fakulta štatisticky každého siedmeho záujemca o štúdium.

Dlhodobo najviac záujemcov sa však hlásilo na Akadémiu policajného zboru v Bratislave, kde na každé zo 65 voľných miest pripadalo asi 14 uchádzačov.

Napriek rozvoju automobilového priemyslu a rastúcemu dopytu po absolventoch vysokých škôl s technickým zameraním, sa minulý rok podľa UIPŠ výrazne nezvýšil záujem o technické vysoké školy. Na niektoré z fakúlt sa hlásilo menej uchádzačov, než mohli prijať. Niektorí odborníci vidia príčiny v tom, že na Slovensku zatiaľ nemá ťažkosti nájsť zamestnanie absolvent ktorejkoľvek vysokej školy.

Celkovo slovenské vysoké školy vlani prijali na denné aj externé štúdium viac než 61.000 študentov, čo je takmer dvojnásobne viac, ako pred piatimi rokmi.

Do 28. februára budú prijímať prihlášky okrem Právnickej fakulty UMB napríklad aj Filozofická fakulta Univerzity Komenského, Ekonomická univerzita v Bratislave, či niektoré fakulty košickej Univerzity Pavla Jozefa Šafárika.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu