Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Toto je 10 najnebezpečnejších povolaní

Doprava, stavebníctvo a priemysel - to sú podľa štatistík odvetvia, v ktorých u nás dochádza najčastejšie k smrteľným zraneniam. Naopak, vo svete je najviac ohrozené zdravie a život rybárov, drevorubačov či pilotov. Nový Čas vám postupne prinesie všetko o najnebezpečnejších profesiách a ich rizikách nielen na Slovensku, ale i vo svete.

Rýchle životné tempo, každodenný stres či nedostatok spánku môžu v práci skončiť vážnym zranením alebo dokonca smrťou. Podľa analýz Národného inšpektorátu práce SR sa síce znižujú počty nehôd, no na strane druhej rastie ich závažnosť. Za posledných 5 rokov bolo na Slovensku zaznamenaných 454 smrteľných a 1 368 ťažkých pracovných úrazov. Najviac smrteľných nehôd sa stalo v r. 2003 – 102, a rizikovým na ťažké pracovné nehody bol aj rok 2006, keď došlo k 576 nehodám. Až 409 chorôb z povolania, ku ktorým došlo v dôsledku neopatrnosti alebo z iných príčin, uvádza Štatistický úrad SR v roku 2003. Oproti tomu najmenej nebezpečným bol rok 2005, keď došlo len k 241 úrazom.

Najčastejšie dôvody nehôd

Štatistiky hovoria jasne. Najčastejšie si môžu za úrazy sami zamestnanci. Viac ako polovica nehôd bola totiž zapríčinená z nedbanlivosti, neznalosti pracovných podmienok a nedostatočného sústredenia sa na povinnosti. K nezanedbateľnému percentu úrazov došlo aj v dôsledku popíjania alkoholu počas pracovného času. V druhom prípade ide o ohrozovanie zdravia zo strany zamestnávateľa. Prvé miesto má v štatistikách podcenenie alebo zanedbanie ochrany a bezpečnosti pri práci, čo znamená, že zamestnávateľ buď nedbá o obnovu strojov, alebo neposkytne svojim podriadeným dosť ochranných prostriedkov (rukavice, prilby). K ďalším úrazom prichádza aj z viny nesprávnej organizácie práce či vďaka zlému usporiadaniu pracoviska.

Ako je to vo svete

Aj v celosvetovom rebríčku sa na prvých priečkach najnebezpečnejších povolaní umiestnili pracovníci v stavebnom priemysle a doprave podobne, ako je to aj u nás. Najčastejšími príčinami smrti sú pády z výšok, kde zlyhal ľudský faktor alebo technické zariadenie, a pri doprave ide o nehody. Prvenstvo vo svete patrí rybárom, čo svedčí o rozmáhajúcom sa rybárskom priemysle, pričom najčastejšou príčinou smrti bolo utopenie v dôsledku zlého počasia alebo pri práci s ťažkou technikou.

Desať najrizikovejších zamestnaní v SR

1. vodič
2. nástrojár, kovomodelár
3. pracovník v stavebníctve
4. tesári, stolári
5. ťažba dreva
6. zvárač
7. poľnohospodár
8. kováč
9. inštalatér
10. elektromechanik

Desať najrizikovejších povolaní vo svete

1. rybár
2. drevorubač
3. pilot
4. robotník na výškových stavbách
5. taxikár
6. stavebný robotník
7. pokrývač striech
8. elektromechanik
9. kamionista
10. farmár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu