Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Fico: Vláda počíta s podporou hypoték aj v ďalších rokoch

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Mladí ľudia budú môcť asi aj v budúcich rokoch využiť štátnu podporu hypotekárnych úverov.

Novinárom to dnes povedal premiér Robert Fico po rozhovoroch s predstaviteľmi Tatra banky. Prostriedky na podporu hypoték by vláda podľa neho mala nájsť vďaka rekordnému ekonomickému rastu krajiny v tomto roku.

"Máme obrovský záujem pokračovať ďalej," vyhlásil premiér. Zdôraznil pritom, že vláda bude pri výdavkoch obmedzená kritériami pre plánované prijatie eura od roku 2009. Potvrdil, že kabinet ich chce splniť.

Na príspevok má od januára nárok žiadateľ do 35 rokov s hrubým mesačným príjmom do 1,3-násobku priemernej mzdy, čo je v súčasnosti zhruba 23.700 korún. Štátnou bonifikáciou sa v tomto roku zníži úroková sadzba o 1,5 percentuálneho bodu, celkovo však klesne až o 2,5 percentuálneho bodu vďaka podpore samotných bánk. Nárok na bonifikáciu hypotéky od štátu a bánk má klient na obdobie piatich rokov. Tatra banka predpokladá, že hypotéky s podporou budú v tomto roku tvoriť štvrtinu všetkých hypoték poskytnutých bankou.

Fico povedal, že vedenie Tatra banky sám požiadal o stretnutie, lebo táto banka vraj vo veľkom informuje o hypotékach so štátnou podporou. Informácie z ostatných bánk si chce vypýtať od ministerstva financií alebo Národnej banky Slovenska.

Tretiu najväčšiu slovenskú banku, ktorá patrí do rakúskej finančnej skupiny Raiffeisen, vlani verejne kritizoval minister pôdohospodárstva Milan Jureňa (ĽS-HZDS). Analytici Tatra banky spolu s kolegami z ING Bank podľa ministra kritizovali poskytovanie dotácií poľnohospodárom. Jureňa preto vyzval poľnohospodárov, aby s týmito bankami nespolupracovali. Tatra banka vtedy na kritiku verejne nereagovala.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu