Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Dôchodky: Fico nesiahne na druhý pilier

Fico zmenil kurz a teraz je z neho ochranca druhého piliera.
Fico zmenil kurz a teraz je z neho ochranca druhého piliera.

BRATISLAVA - Premiér Fico oznámil, že vláda nebude zasahovať do výšky príspevkov, ktoré si zhruba 1,5 milióna ľudí odkladá v druhom dôchodkovom pilieri.

Slovenská vláda takisto podá žalobu na Európsku komisiu za pridelenie príliš nízkych kvót na množstvo skleníkových plynov, ktoré sa uvoľňujú do ovzdušia.

Ficovláda zakáže rizikové investície dôchodcovským správcovským spoločnostiam, teda tie, na ktorých ľudia najviac môžu zarobiť.

SDKÚ-DS v posledných týždňoch vláde často vyčítala, že chce pozmeniť druhý dôchodkový pilier. Pripravila aj návrh ústavného zákona, ktorý by zabraňoval prijímať zmeny v druhom dôchodkovom pilieri v neprospech sporiteľov. „Ak by premiér naozaj nechcel robiť žiadne zmeny, tak by Smer súhlasil s návrhom ústavného zákona,“ povedal Ivan Mikloš. Smer však podporu zákona odmietol. Na pridelené kvóty oxidu uhličitého sa už sťažovali aj veľké prevažne chemické podniky, ktoré kroky vlády len uvítali. Pôvodne Slovensko žiadalo množstvo 41 miliónov ton ročne, ale komisia nám kvóty skresala až o štvrtinu. „Balík kvót, ktoré nám EK pridelila, môže mať negatívny dosah na ekonomiku ,“ povedal minister životného prostredia Jaroslav Izák. Žalobu pripraví ministerstvo spravodlivosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu