Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Ako zvládnuť prestavbu bytového jadra

V prípade, že sa obávate rekonštruovať sami, oslovte radšej odborníkov zo stavebnej firmy.
V prípade, že sa obávate rekonštruovať sami, oslovte radšej odborníkov zo stavebnej firmy.

Už dlhšie rozmýšľate nad rekonštrukciou jadra? Búranie, sekanie, zmena rozvodov kanalizácie či ďalšie práce nie sú lacnou záležitosťou. Úpravy kúpeľne a toalety vás môžu stáť aj niekoľko desiatok tisíc korún.

Preto si ešte predtým všetko dobre premyslite a naplánujte. Preberte úpravy s odborníkom alebo stavebnou firmou a nezabudnite ani na vybavenie povolenia. Ak sa chcete vyhnúť možným nepríjemnostiam, upozornite na začiatok prác susedov.

Ak ste nespokojný s vaším bytovým jadrom a neviete si poradiť, ako by sa rekonštrukcia dala zrealizovať, oslovte odborníka. Je totiž možné, že vaše predstavy sa budú dať uskutočniť, ale budete potrebovať omnoho viac financií, ako ste predpokladali.

Čo budete potrebovať


Najlepšie spravíte, ak oslovíte stavebnú firmu, ktorá vám dokáže zabezpečiť celú prestavbu. Teda má projektanta a ľudí, ktorí rekonštrukciu kompletne zrealizujú. Stavebný inžinier (projektant) vám pripraví technický návrh (vizuál), zvyčajne robí aj stavebný dozor a po ukončení aj kolaudáciu. Takýto postup je výhodný, pretože dostanete všetko „pod jednou strechou“ a celkové náklady sú lacnejšie, ako keby ste na každý jeden postup najali iného človeka. Ušetríte teda čas i energiu. Ešte pred rozbehnutím stavebných úprav budete potrebovať statika, ktorý vám s presnosťou povie, ktoré steny alebo priečky môžete búrať, aby sa nenarušila statika domu.

Povolenie na prestavbu


Nezabudnite navštíviť stavebný úrad v mieste, kde byt rekonštruujete a ohlásiť prestavbu. Na to treba vyplniť formulár, ktorý dostanete na príslušnom úrade a spolu s ostatnými dokumentami (technický výkres pôvodného a plánovaného bytového jadra v dvoch vyhotoveniach, technický opis, statický posudok, čestné vyhlásenie o vlastníctve nehnuteľnosti). Príslušný úrad je vám podľa zákona povinný odpovedať do tridsiatich dní a máte dva roky na vykonanie prác. Ak búrate nosnú stenu, potrebujete súhlas všetkých nájomcov bytov v paneláku, list vlastníctva a kópiu katastrálnej mapy. Pri stavebnom povolení a kolaudácii (pri ukončení) platíte stavebnému úradu správny poplatok približne 700 korún.

Postup pri rekonštrukcii

1. Pri prestavbe bytového jadra sa najskôr vybúra stará, najčastejšie umakartová konštrukcia.

2. Všetky priečky vám nanovo vystavajú z tehál (sadrokartónu či tvárnic).

3. Súčasne sa robia nové rozvody vody a elektriny a obklady stien.

4. Konečnú sumu rekonštrukcie ovplyvňujú použitý materiál, ceny prác a v konečnom dôsledku aj výdavky za novú vaňu, umývadlo a iné potreby. Celkovo sa cena za kompletnú rekonštrukciu kúpeľne a toaliet pohybuje od 70- do 110-tisíc korún.

5. Nezabúdajte ani na to, že budete potrebovať aj niekde „prežiť“, takže si vybavte dočasné náhradné ubytovanie.

ORIENTAČNÉ NÁKLADY NA PRÁCU A MATERIÁL

Búracie práce 250 Sk/1 hod.
Murovanie nových stien 130 Sk/m²
Izolácia, omietanie 150 Sk/m²
Montáž vodomerov 1 200 Sk
Príprava vodovodov na sanitu 3 500 Sk
Obmurovanie stupačky 1 400 Sk
Radiátor 2 000 Sk
Sprchovací kút 6 500 Sk
Odvoz odpadu 1 000 Sk/1 tonu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu