Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Zásoby ropy Slovenska sú už na pôvodnej úrovni

BRATISLAVA - Zásoby ropy Slovenska sú už na pôvodnej úrovni. Ako uviedol hovorca ministra hospodárstva Branislav Zvara ruská strana ropovodom Družba v sobotu dodala 36 tisíc ton ropy čo umožnilo doplniť zásoby ropy a vyrovnať tak viac ako 50-hodinový výpadok dodávok zo začiatku minulého týždňa.

"Ešte v piatok pretieklo výmenníkovou stanicou v Budkovciach 37 tis. ton ropy. Z toho objemu 13 tis. ton dostala Slovenská republika a 24 tis. ton Česká republika," dodal Zvara. Sobotňajšia dodávka bola celá určená pre Slovensko. V nedeľu Rusi dodali 28 tis. ton ropy, z toho Slovensko si ponechalo 21 tis. ton.

Podľa ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka mala by Európska únia (EÚ) začať diskutovať o energetickom prepojení všetkých štátov. "Situáciu by zmenilo vytvorenie siete základných transferov cez Európsku úniu, na ktorú sa budú napájať bočné vetvy tak, aby bolo možné v čase núdze ktorýkoľvek štát pripojiť a teda zásobovať aj z iných zdrojov," vysvetlil minister Jahnátek. Podľa neho by tak každá krajina EÚ mala v čase krízy nielen jednu ale viacero alternatív ako prečkať prerušenie dodávok ropy.

Spoločnosť Transpetrol zaznamenala prívod ropy v Budkovciach v stredu večer minulý týždeň o 22:43. Slovensko tak malo prerušenú odstávku dodávok ropy viac ako 50 hodín. Dodávka ropy cez južnú vetvu ropovodu Družba na Slovensko sa zastavila v pondelok 8. januára o 19:54 kvôli obchodno-politickému sporu medzi Bieloruskom a Ruskom. Krajiny bývalého Sovietskeho zväzu našli kompromis v stredu v doobedňajších hodinách a v piatok sa definitívne dohodli na cenách ropy dovážanej do Bieloruska.

Celý problém dodávok ruskej ropy do Európy začal v nedeľu, kedy sa prerušili dodávky pre Poľsko a Nemecko. Dodávky ruskej ropy sa prerušili aj do Maďarska a do Českej republiky. Ropovod Družba patrí medzi najvýznamnejšie na svete z hľadiska dĺžky a kapacity. V Bielorusku sa delí na dve vetvy, a to na severnú, ktorá ide cez Poľsko do Nemecka, a južnú vedúcu cez Ukrajinu a Slovensko do ČR. Rusko je druhým najväčším svetovým vývozcom ropy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu