Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Transpetrol: Dodávky ropy z Ruska môžu byť krátkodobo prerušené

BRATISLAVA - Dodávky ropy, ktorá zatiaľ bez obmedzení prúdi na Slovensko cez južnú vetvu ropovodu Družba z Ruska, by sa ešte dnes mohli krátkodobo prerušiť.

ČTK o tom informoval Štefan Czucz, generálny riaditeľ Transpetrolu, ktorý spravuje slovenskú časť ropovodu Družba. Do Česka bude zrejme doprava ropy južnou vetvou prerušená ešte dnes o 20.00 hod. Rafinéria Slovnaft zatiaľ takéto informácie nemá. Zásobovanie časti Európy ruskou ropou cez severnú vetvu ropovodu bolo dnes v noci narušené pre spor Ruska a Bieloruska o tranzitnej dani.

O možno prerušení dopravy ropy južnou vetvou do Česka dnes v českom Radiožurnáli hovoril Jaroslav Pantůček, generálny riaditeľ spoločnosti Mero, ktorá ropovody v ČR spravuje.

"Zatiaľ južnou vetvou ropovodu Družba prúdi ropa v štandardnom režime," povedal dnes skôr Czucz. Prebiehajúce rokovania medzi Bieloruskom a Ruskom sa až doposiaľ nedotkli dodávok ropy pre Slovensko, dodal. Situácia by sa však mohla zmeniť ešte dnes, uviedol Transpetrol s odvolaním sa na informácie, ktoré má k dispozícií.

"Dodávky ropy z Ruskej federácie sú v normálnom režime a v súlade s plánom," povedala ČTK hovorkyňa Slovnaftu Kristína Félová. Bratislavská rafinéria podľa nej zatiaľ nemá informácie o tom, že dodávky ropy by mali byť akýmkoľvek spôsobom obmedzené. "Zatiaľ sme žiadne problémy nezaznamenali," doplnila.

Dodávky ruskej ropy severnou vetvou Družby do Poľska a Nemecka sa v noci na dnešok zastavili. Krátkodobý výpadok bol v nedeľu zaznamenaný údajne aj na južnej vetve ropovodu, ktorá smeruje cez Ukrajinu a Slovensko ďalej do Česka. Slovnaft cez Družbu z Ruska ročne dovezie okolo 5,5 milióna ton ropy.

Medzi Bieloruskom a Ruskom sa cez víkend vystupňoval spor o ropu. Bielorusko minulý týždeň uvalilo na tranzit ruskej ropy cez svoje územie do Poľska a Nemecka clo 45 dolárov (asi 1180 korún) za tonu. Opatrenie bolo odvetou za to, že Rusko začalo na export svojej ropy do Bieloruska vyberať od januára vývozné clo. Moskva zaviedla poplatok s odôvodnením, že Minsk zneužíva lacnú ruskú ropu na vývoz svojich ropných produktov na západné trhy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu