Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dobré správy pre podnikateľov: Menej povinností a administratívy

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Podnikateľom sa od 1. januára budúceho roka zmiernia povinnosti, ktoré pre nich vyplývajú z účtovníctva. Vyplýva to z novely zákona o účtovníctve, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

Právna norma má podľa predkladateľov za cieľ znížiť administratívnu záťaž pre podnikateľov účtujúcich v podvojnom účtovníctve, tiež pre účtovné jednotky nezriadené na účely podnikania a pre podnikateľov s jednoduchým účtovníctvom. Napríklad zjednodušuje sa rozsah účtovnej uzávierky pre mikro účtovné jednotky. Novela tiež pokračuje v legislatívnom procese dotvárania registra účtovných uzávierok. Na rozdiel od súčasnej úpravy sa budú do registra ukladať aj výročné správy a zanikne povinnosť ukladať do neho priebežné účtovné uzávierky.

Pre mikro účtovné jednotky novelou zaniká povinnosť ocenenia cenných papierov a derivátov reálnou hodnotou. "Vytvára sa priestor, aby mikro účtovné jednotky nemuseli vynakladať finančné prostriedky na získanie informácií o reálnej hodnote," odôvodnil rezort financií v novele.

Nová právna norma tiež zníži periodicitu na inventarizáciu majetku. Dlhodobý majetok sa bude inventarizovať len raz za štyri roky a peňažné prostriedky v hotovosti len ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná uzávierka. Zároveň sa zmiernia povinnosti pri vedení účtovníctva pre tie účtovné jednotky, ktoré neboli zriadené na účely podnikania.

Daňovým subjektom klesne administratívna záťaž

Podnikateľom odbudnú niektoré administratívne povinnosti. Vyplýva to z novely zákona o spotrebnej dani z minerálneho oleja, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič. Vďaka nej má klesnúť registrovaným firmám administratívna záťaž a rovnako sa zjednodušia podmienky registrácie nových daňových subjektov. Zákon bude účinný od 1. januára 2014.

Po novom nebudú daňové úrady od daňových subjektov žiadať také údaje, ktoré správca dane nevyužíva, alebo ich už má k dispozícii, alebo si ich vie zistiť z iných voľne dostupných databáz. "V súvislosti s tým sa zníži nielen administratívna záťaž firiem, ale klesnú aj finančné prostriedky, ktoré spoločnosti v súvislosti s predkladaním dokumentov museli vynaložiť," uviedlo ministerstvo financií v novele.

Podmienky sa zmenia aj pri podávaní daňových priznaní. Nebudú ho musieť podávať tí, ktorí v zdaňovacom období uskutočňovali len dodávky bez dane alebo dodávky oslobodené od dane. V niektorých prípadoch, napríklad keď colný úrad zrušil z dôvodu úmrtia fyzickej osoby alebo výmazu z obchodného registra registráciu platiteľa dane, toto rozhodnutie nadobudne právoplatnosť už dňom jeho doručenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu