Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

SNS: Je čas vyhlásiť boj s cyperskou legislatívou

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská vláda by prostredníctvom Európskej únie (EÚ) mala tlačiť na zmeny v cyperskej legislatíve. "Zdaňovanie vkladov na účtoch v bankách je len kozmetickým riešením a jediným riešením je zvýšenie dane z príjmu," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii Slovenskej národnej strany (SNS) jej predseda Andrej Danko.

Dodal, že daň z príjmu je na Cypre aktuálne desaťpercentná a nastavenie legislatívy umožňuje zakladať spoločnosti, ktorých pozadie je mimoriadne ťažké identifikovať. "Aj na Slovensku poznáme cyperské spoločnosti, ktoré doslova okradli štát. Myslíme si, že spravujú aj peniaze niektorých politikov," vyhlásil Danko.

Dodal, že ľutuje občanov Cypru, ktorí prichádzajú o svoje úspory v bankách. Napriek tomu však SNS "dôrazne protestuje" proti tomu, aby boli na pomoc Cypru vynakladané prostriedky slovenských daňových poplatníkov. "Cyprus je raj nielen na pranie špinavých peňazí a daňové úniky," vyhlásil.

"Navrhujeme, aby vláda bezodkladne žiadala a navrhla na rokovaní v EÚ zdvihnutie dane z príjmu (na Cypre, pozn. TASR) z desať percent na štandardné daňové pásma. Po druhé, žiadame, aby boli vykonané mimoriadne daňové kontroly na všetky cyperské spoločnosti, ktoré podnikajú na území Slovenska," zdôraznil Danko.

"Po tretie, apelujeme na Národnú banku Slovenska (NBS), aby vykonala dohľad nad účtami," povedal s tým, že niektoré peniaze stiahnuté z Cypru sa môžu nachádzať aj na účtoch v slovenských bankách. Zároveň je podľa neho potrebné vypovedať starú zmluvu Slovenska s Cyprom o zamedzení dvojakého zdanenia a vypracovať novú.

Europoslanec SNS Jaroslav Paška dodal, že Cyprus nie je jediným daňovým rajom v EÚ, podobnú legislatívu má podľa neho napríklad aj Malta a je možné uvažovať aj o ďalších štátoch. EÚ by podľa neho otázku daňových rajov mala riešiť komplexne. "Daňové raje sú jednou z ciest, ktorou unikajú finančné prostriedky EÚ," dodal. Ale mnohé európske firmy a inštitúcie podľa neho vyvážajú peniaze aj do zámorských daňových rajov. Zároveň upozornil, že EÚ stráca priemyselný potenciál a jedným z dôvodov môžu byť nesprávne rozhodnutia európskych inštitúcií.

K otázke Cypru sa Danko vyjadril už 23. marca. "Činnosť takmer 900 firiem pôsobiacich na Slovensku a pritom registrovaných na Cypre, dlhodobo oberá Slovenskú republiku o milióny eur na daniach a ziskoch," uviedol vtedy Danko.

Zároveň poukázal na fakt, že cyperská kríza nie je prvá a zrejme ani posledná, pokiaľ ide o členské štáty EÚ. "Bez toho, aby sa únia principiálne zmenila vo fungovaní, bez jej rekonštrukcie aj v daňovej a finančnej oblasti, však nemá a nemôže mať budúcnosť, pretože finančné problémy jednotlivých členov povedú k jej krachu," vyhlásil 23. marca Danko.

Na dnešnej tlačovej konferencii sa predseda SNS stručne vyjadril aj k možnosti, že by sa Slovensko spolupodieľalo na organizácii Zimných olympijských hier (ZOH). "Dane by mali byť účelne vynakladané. SNS by bola veľmi rada, keby na Slovensku boli ZOH, ale považujeme tento projekt za predčasný. Je to veľké dobrodružstvo s neistým výsledkom," podčiarkol Danko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu