Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Deficit Slovenska by mohol klesnúť v tomto roku na 2,85 % HDP

Peter Kažimír
Peter Kažimír (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ministerstvo financií (MF) SR predpokladá, že deficit verejných financií by v tomto roku mohol klesnúť na úroveň 2,85 % hrubého domáceho produktu (HDP), teda nižšie, ako si stanovila vláda v rámci rozpočtu verejnej správy na roky 2013 až 2015, v ktorom predpokladá deficit na úrovni 2,94 % HDP.

Prekážkou k lepšiemu výsledku stavu verejných financií by ale mohli byť podľa MF SR mestá a obce.
"Na základe dostupných informácií by deficit rozpočtu verejnej správy mohol dosiahnuť 2,85 % HDP v tomto roku. Napriek tomu, že štát si svoje ciele plní, tak stále existuje riziko, dnes vo výške vyše 170 miliónov eur, na strane samospráv. V percentuálnom vyjadrení toto riziko predstavuje 0,24 % HDP. Toto je situácia, ktorú musíme riešiť," priblížil vo štvrtok (26. 9.) na tlačovej konferencii v Bratislave minister financií Peter Kažimír. Zároveň avizoval, že už v sobotu (28. 9.) by sa malo uskutočniť stretnutie so zástupcami miest a obcí Slovenska, na ktorom chce MF SR o problematike šetrenia diskutovať.

Mestá a obce sa však bránia, že robia všetko pre to, aby podpísané Memorandum o spolupráci s vládou naplnili. V ňom sa zaviazali, že ušetria 10 % na službách a 5 % na mzdových nákladoch. "Samosprávy robia všetko, čo je v ich silách, aby hospodárili čo najefektívnejšie. Hľadajú ďalšie rezervy, niekedy až na hranici kvality servisu občanom. Sú tu však záväzky a pohľadávky, ktoré vyplývajú pre obce a mestá z implementácie európskych projektov a už rozbehnutých investičných aktivít, ktoré sú pre občanov, ale môžu ovplyvniť hospodárske výsledky obcí a ohroziť plnenie memoranda," priblížila hovorkyňa Združenia miesta a obcí Slovenska (ZMOS) Marta Bujňáková.

Podľa jej slov snahu šetriť dokazujú aj štatistiky o hospodárení samospráv. Prebytok rozpočtového hospodárenia miest a obcí k 30. júnu tohto roka dosiahol 228 miliónov eur, čo je podľa združenia o 18 miliónov eur viac ako za rovnaké obdobie vlani. "Tento výsledok dosiahli mestá a obce aj napriek prepadu rozpočtovaného výnosu dane z príjmov fyzických osôb, ktorý je rozhodujúcim zdrojom ich financovia. Je predpoklad, že sa v závere roka priblížia k želaným výsledkom. Napriek tomu, že vláda v rozpore s memorandom prijala zákony, ktoré majú finančné dopady na hospodárenie samospráv, a odsúhlasila navýšenie mzdových nákladov na školských zamestnancov," dodala Bujňáková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu