Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

NBS naznačila pokles úrokových sadzieb

Národná banka SR
Národná banka SR

BRATISLAVA - Banková rada Národnej banky Slovenska (NBS) na dnešnom zasadnutí nezmenila kľúčové úrokové sadzby.

Novinárom to povedal viceguvernér NBS Martin Barto s tým, že žiadny člen bankovej rady nenavrhol zmenu nastavenia menovej politiky. Analytici toto rozhodnutie očakávali vzhľadom k výraznému posilneniu koruny, ktorá minulý týždeň zaznamenala nové maximum 34,62 SKK/EUR.

Hlavná úroková sadzba tak zostáva na úrovni 4,75 percenta. Pre jednodňové sterilizačné obchody platí úroková sadzba 3,25 percenta a jednodňová refinančná sadzba je 6,25 percenta.

Barto naznačil, že v prípade spomalenia tempa inflácie by sa mohli sadzby v budúcnosti znižovať. "Všetko bude závisieť od vývoja inflácie," zdôraznil. NBS predpokladá, že rast spotrebiteľských cien sa výraznejšie spomalí pre priaznivejší vývoj regulovaných cien energií, dodal. Slovensko potrebuje stlačiť infláciu, aby mohlo prevziať euro v roku 2009.

V novembri sa tempo inflácie vypočítané podľa metodiky Európskej únie zrýchlilo na 3,7 percenta z októbrových 3,1 percenta. NBS v poslednej prognóze očakáva koncoročnú infláciu na úrovni 4,1 percenta.

Na rozdiel od tohto roka sa však od januára nezvýšia ceny energií, zemný plyn pre domácnosti po novembrovom zdražení naopak o asi štyri percentá zlacnie. Inflačné riziká sa neprehlbujú, poznamenal Barto. Menové podmienky označil za adekvátne.

Podľa NBS ani rekordný takmer desaťpercentný rast ekonomiky v treťom štvrťroku by nemal tlačiť na rast cien, čomu má pomôcť aj spomalenie tempa zvyšovania miezd. Barto poznamenal, že pri rozhodovaní o nastavení úrokových sadzieb banková rada zohľadnila aj silný kurz koruny.

NBS tento rok v snahe potlačiť infláciu zvýšila sadzby už štyrikrát, celkovo o 1,75 bodu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu