Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

NBS bojuje proti inflácii, zdvihla úrokové sadzby

BRATISLAVA - Centrálna banka (NBS) pokračuje v boji s infláciou ďalším sprísnením menovej politiky. Banková rada dnes už po štvrtýkrát v tomto roku zvýšila základnú úrokovú sadzbu, tentoraz o štvrť percentuálneho bodu na 4,75 percenta.

NBS sa snaží držať ceny na uzde najmä pre plánovaný prechod Slovenska na euro od roku 2009, čím by krajina pravdepodobne o niekoľko rokov predbehla Česko, Maďarsko alebo Poľsko. Práve neprekročenie hornej hranice inflácie, ktorá sa odvíja od rastu cien v ostatných krajinách menovej únie, môže byť podľa ekonómov najťažším kritériom pre zavedenie spoločnej európskej meny na Slovensku.

Rozhodnutie nie je dobrou správou najmä pre podniky, ktoré možno budú musieť zaplatiť viac na splátkach z úverov. Lákavejšie by mali byť naopak vklady v bankách, u ktorých by sa ďalší rast sadzieb NBS mohol odraziť na vyššom úročení.

Rovnako ako v minulých mesiacoch banka varovala pred rýchlym rastom miezd a regulovaných cien, ktoré zahŕňajú najmä energie. Podľa dnešného vyhlásenia guvernéra NBS Ivana Šramka bude banka tlmiť infláciu aj naďalej.

"Eliminácia inflačných rizík si vyžaduje ďalšie sprísnenie menovej politiky," povedal Šramko. Upozornil, že inflačné tlaky podporuje hlavne rýchlejší rast miezd v porovnaní s produktivitou práce. Vysoký je tiež rast spotreby domácností, ktorý ťahajú úvery, dodal.

Miera inflácie na Slovensku podľa metodiky Európskej únie, ktorú NBS berie do úvahy pri rozhodovaní o menovej politike, v auguste zostala na júlových piatich percentách. Na konci roku počíta centrálna banka s infláciou na úrovni 3,9 percenta; novú prognózu zverejní na budúci mesiac.

Pre väčšinu analytikov bol dnešný krok NBS skôr prekvapením. Rast sadzieb očakávali až v treťom štvrťroku. Ani samotní členovia bankovej rady neboli v názore na menovú politiku jednotní. Zvýšenie sadzieb prešlo najnižšou možnou väčšinou hlasov 5:3 spomedzi ôsmich členov výboru.

"Krok centrálnej banky je prekvapujúci z hľadiska jeho načasovania," povedal analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák. NBS podľa neho do konca roka prikročí ešte raz k zvyšovaniu sadzieb. Podľa Lucie Štekláčovej z ING Bank väčším prekvapením ako samotné zvýšenie sadzieb bol skôr jeho nízky rozsah. Možno to chápať ako signál pre finančné trhy, ktorý by mohol viesť k posilneniu koruny, domnieva sa.

NBS začala zvyšovať sadzby vo februári, dokedy držala základnú sadzbu takmer rok na historicky najnižšej úrovni troch percent. Vo februári, máji a júli vzrástla sadzba zhodne o pol percentuálneho bodu.

O úrokových sadzbách rozhodujú tento týždeň aj ostatné centrálne banky v regióne. Maďarská centrálna banka v pondelok zvýšila základnú sadzbu o pol percentuálneho bodu na 7,75 percenta. V stredu posúdia nastavenie menovej politiky aj "strážcovia meny" v Poľsku a Česku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu