Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Penta vstúpila do PM Zbrojníky

BRATISLAVA - Private equity skupina Penta vstúpila do spoločnosti PM Zbrojníky, a.s., ktorá je jedným z najväčších mäsokombinátov na Slovensku.

Doterajší majoritný vlastník PM Zbrojníky Ján Kováčik už so skupinou Penta podpísal zmluvu o kúpe akcií. Skupina Penta, ktorá by mala získať 75 % akcií, už v súčasnosti pripravuje podanie na Protimonopolný úrad SR s cieľom získať súhlas s transakciou. Celková investícia Penty do PM Zbrojníky, ktorá zahŕňa nielen kúpnu cenu, ale aj ďalšie investície, predstavuje 250 mil. Sk. "Vstup do PM Zbrojníky vnímame ako investičnú príležitosť pre perspektívny rozvoj mäsopriemyslu na väčšom stredoeurópskom trhu," povedal investičný riaditeľ skupiny Penta Eduard Maták. Ako dodal, skupina prejavila záujem o vytvorenie prepojeného komplexu výrobcov, ktorí by pôsobili aj v ČR, Maďarsku a Poľsku.

Do mäsopriemyslu plánuje Penta celkovo investovať do 2 mld. Sk vlastných zdrojov, ďalších približne 5 mld. Sk chce získať refinancovaním z bánk. V spoločnosti PM Zbrojníky chce skupina po dohode so súčasným majoritným vlastníkom zabezpečiť refinancovanie úverového portfólia, taktiež sa plánuje zamerať na zredukovanie širokého sortimentu výrobkov. "Je potrebné zmeniť štruktúru výroby, zaviesť špecializáciu tak, aby sa PM Zbrojníky zameriavali na výrobky, v ktorých majú potenciál byť najlepšími, a to je najmä produkcia tepelne opracovaných mäsových výrobkov," uviedol E. Maták.

Spoločnosť PM Zbrojníky, a.s. utŕžila za minulý rok 1,43 mld. Sk. Pri výrobnej spotrebe vo výške 1,27 mld. Sk vygenerovala firma v minulom roku pridanú hodnotu na úrovni 136,4 mil. Sk. Kladný výsledok hospodárenia po zdanení vzrástol vlani o 11,5 mil. Sk na 22,1 mil. Sk. Spoločnosť v súčasnosti zamestnáva 527 zamestnancov, pričom jej podiel na slovenskom trhu spracovania mäsa predstavuje zhruba 8 %, čím sa zaraďuje na štvrté miesto. Firma, ktorá má oprávnenie vyvážať do štátov Európskej únie, Ruska a Švajčiarska, však má podľa skupiny Penta vysoký objem záväzkov po lehote splatnosti a nedostatočný prevádzkový kapitál.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu