Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Veľkí vkladatelia v cyperských bankách stratia 8,3 mld. eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Veľkí vkladatelia, ktorí majú svoje peniaze v dvoch najväčších cyperských bankách, čelia tomu, že spoločne stratia financie do sumy 8,3 mld. eur v dôsledku reštrukturalizácie týchto finančných ústavov. Vyplýva to z dokumentu Európskej komisie (EK). Strata veľkých vkladateľov je časťou odhadovaného príspevku investorov v celkovej sume 10,6 mld. eur k reštrukturalizácii bankového sektoru Cypru.

Stredomorská ostrovná krajina zatvorí banku Laiki, ktorá je druhá najväčšia na Cypre, a zreštrukturalizuje svoju najväčšiu peňažnú inštitúciu Bank of Cyprus. Je to podmienkou zahraničnej núdzovej pomoci v sume 10 mld. eur, bez ktorej by krajina nemohla splácať svoje dlhy.

Nikózia a zahraniční poskytovatelia núdzových úverov rozhodli, že majitelia vkladov vyšších ako 100 tis. eur v bankách Laiki a Bank of Cyprus o časť svojich peňazí prídu a prispejú nimi na rekapitalizáciu oboch inštitúcií spoločne s majiteľmi akcií a dlhopisov. Vklady do sumy 100 tis. eur sú garantované.

Európska komisia uviedla, že finančné potreby Cypru v období od druhého štvrťroka tohto roka po prvý kvartál 2016 budú v objeme 23 mld. eur. Z toho potreby v sume 13 mld. eur pokryje samotný Cyprus. To znamená, že čisté finančné potreby krajiny sú 10 mld. eur. Európsky mechanizmus pre stabilitu (ESM) Cypru poskytne 9 mld. eur a Medzinárodný menový fond (MMF) 1 mld. eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu