Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Cyprus požiada EÚ o ďalšiu pomoc: Potrebujeme zohnať 13 miliárd!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NIKÓZIA - Cyprus vyzve EÚ, aby krajine poskytla dodatočnú pomoc. Vyhlásil to v piatok cyperský prezident Nicos Anastasiades, ktorý už podľa svojich slov rokoval s európskym komisárom pre hospodárske a menové záležitosti Ollim Rehnom.

Podmienky dohody o pomoci majú doladiť ministri financií členských štátov eurozóny, ktorí sa stretávajú v piatok v Dubline. Prezident ďalej uviedol, že plánuje listom osloviť aj predsedu Európskej komisie (EK) Josého Manuela Barrosa a stáleho predsedu Európskej rady Hermana Vana Rompuya.

Lídrov EÚ chce vyzvať, aby vzhľadom na dopady hospodárskej krízy a opatrení, ktoré vyplývajú z dohody o finančnej pomoci, poskytli krajine dodatočnú pomoc. Bližšie údaje o výške alebo forme očakávanej pomoci Anastasiades neposkytol.

Cyprus sa dohodol s Medzinárodným menovým fondom (MMF) a EÚ na záchrannom programe v celkovom objeme 17,5 mld. eur. Príspevok medzinárodných veriteľov predstavoval 10 mld. eur, zvyšných 7,5 mld. si mala krajina zabezpečiť sama. Viacerí predstavitelia cyperskej vlády aj eurozóny však naznačili, že celkové náklady záchranného programu môžu vyšplhať až na 23 mld. eur. To by znamenalo, že Cyprus bude musieť vlastnými silami zohnať 13 mld. eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu