Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Američania požadujú, aby Európa podporila rast ekonomiky

BRUSEL - Svetová finančná kríza začala v roku 2008 v USA. Ekonomika Spojených štátov však dnes opäť rastie, kým eurozóna je v recesii. Preto americký minister financií požaduje od európskych politikov, aby podporili rast. Informovala o tom agentúra DPA.

USA očakávajú v boji s hospodárskou krízou od Európanov viac úsilia. "Zaujímal som sa predovšetkým o plány našich európskych partnerov týkajúce sa podpory dopytu v časoch rastúcej nezamestnanosti," povedal dnes Jack Lew v Bruseli, kde navštívil inštitúcie Európskej únie (EÚ).

Lew poukázal na fakt, že tempo rastu ekonomiky USA sa zrýchľuje. Európska komisia (EK) očakáva, že americká ekonomika tento rok vzrastie o 1,9 %, pričom ekonomika eurozóny by mala klesnúť o 0,3 %.

Stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy dal jasne najavo, že Európa nespochybňuje cestu úspor. "Musíme zaistiť zdravé verejné financie." Pravidlá, napríklad Pakt stability, sa však aplikujú flexibilne. Rompuy upozornil, že krajiny eurozóny tento rok dosiahnu v priemere rozpočtový deficit vo výške 2,8 % hrubého domáceho produktu (HDP), zatiaľ čo v USA sa počíta so schodkom 6,6 % HDP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu