Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Cyperská vláda chce znížiť odvod z bankových vkladov do 100 000 eur

Vláda chce ochrániť drobných spotrebiteľov
Vláda chce ochrániť drobných spotrebiteľov (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Cyperská vláda sa snaží zmeniť výšku odvodu na bankové vklady, aby ochránila drobných sporiteľov, informoval Wall Street Journal (WSJ).

Podľa informovaných zdrojov chce vláda predložiť Euroskupine návrh na zmenu výšky odvodu, ktorým sa majú sporitelia podieľať na záchrane cyperských bánk. Drobní sporitelia by mali dať zo svojich úspor menší podiel, než sa plánovalo.

Nový návrh počíta s tým, že odvod z vkladov do výšky 100.000 eur by predstavoval 3 %, z vkladov od 100.000 eur do 500.000 eur 10 % a z vkladov nad 500.000 eur by bol 15 %. Minulý týždeň schválený návrh záchranného balíka pre Cyprus predpokladá odvod vo výške 6,75 % na vklady do 100.000 eur a na vklady nad 100.000 eur odvod vo výške 9,9 %. Aj podľa nového návrhu by odvod z bankových vkladov mal na záchranu bánk prispieť celkovou sumou 5,8 miliardy eur.

Podľa WSJ budú ministri financií eurozóny o novom návrhu cyperskej vlády rokovať ešte dnes. "Pokiaľ zostane celková suma 5,8 miliardy eur, myslím, že to každý podporí," uviedol pre WSJ nemenovaný predstaviteľ eurozóny. "Ale samozrejme, že najprv musia ministri financií a Trojka poznať presné čísla a byť presvedčení, že to bude fungovať," dodal.

Cyperská vláda si nemôže byť istá, že parlament dnes schváli záchranný balík. Rozhodujúce zasadnutie parlamentu sa začne dnes o 15.00 SEČ. V prípade, že balík neprejde, krajine hrozí neriadený bankrot a nútený odchod z eurozóny, varoval prezident Nikos Anastasiadis. Približne tretina vkladov v cyperských bankách patrí zahraničným majiteľom kont. Informoval o tom portál wsj.de.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu