Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Cyperské banky ostanú zatvorené až do štvrtka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NIKÓZIA- Cyperské banky ostanú zatvorené až do štvrtka (21.3.), oznámila dnes cyperská centrálna banka. Cieľom je zabrániť nájazdom sporiteľov na banky a odlevu miliárd eur do zahraničia v reakcii na minulotýždňovú dohodu eurozóny o podmienkach záchranného úveru pre Cyprus.

Odloženie otvorenia bánk zároveň vytvorí priestor pre parlament na prípadné úpravy v odvodoch z bankových vkladov. Informovala o tom agentúra AP.

Pôvodná dohoda eurozóny, ktorá počíta s odvodom z vkladov aj pre drobných sporiteľov, pobúrila Cyperčanov a kritika na ňu sa zniesla aj z ďalších európskych štátov. Na základe dohody ministrov financií eurozóny, v rámci ktorej Cyprus získa záchranný balík za 10 miliárd eur, sa budú musieť na záchrane ekonomiky podieľať aj majitelia bankových vkladov. Pre sporiteľov s vkladmi do 100.000 eur bude odvod predstavovať 6,75 % a pre majiteľov vkladov nad 100.000 eur to bude 9,9 %.

Hovorkyňa Národnej banky Cypru Aliki Stylianuová dnes oznámila, že banky, ktoré sú dnes zatvorené pre štátny sviatok, ostanú zatvorené aj ďalšie dva dni. Cyperskí poslanci chcú najskôr prediskutovať možnosti zmiernenia dôsledkov pre drobných sporiteľov, než pristúpia k hlasovaniu o podmienkach dohody. To sa malo pôvodne uskutočniť dnes, no práve pre možnosť zmeny výšky odvodov sa presunulo na utorok (19.3.) večer.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu