Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

SNS vyzýva premiéra: Požiadajte o zoznam schránkových spoločností na Cypre

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby dodržal svoje verejné vyhlásenie z júna 2012 a okamžite požiadal o zoznam všetkých slovenských podnikateľov, ktorí vlastnia schránkové spoločnosti na Cypre.

Dnes to uviedol predseda SNS Andrej Danko s tým, že strana tak reaguje na dohodu ministrov financií eurozóny o poskytnutí pomoci Cypru.

Euroskupina sa po dlhých rokovaniach v noci z piatka na sobotu dohodla, že Cyprus dostane medzinárodnú finančnú pomoc v objeme približne 10 miliárd eur na odvrátenie hroziaceho bankrotu.

"SNS dôrazne protestuje proti finančnej pomoci Cypru," reagoval na toto rozhodnutie Danko. Dodal, že Cyprus je dlhodobo daňovým rajom, v ktorom si podnikatelia skresľujú svoje hospodárske výsledky. "Sám premiér Robert Fico sa vyjadril, že na Slovensku pôsobí takmer 2000 vlastníkov cyperských spoločností. Podľa SNS je Cyprus krajina, ktorá si nezaslúži pomoc Európskej únie, krajina, ktorá je typickým príkladom zachraňovania peňazí špekulatívnych podnikateľov, neochotných platiť dane, a dokonca aj niektorých politikov," zdôraznil predseda SNS. Premiér má teraz podľa neho "jedinečnú šancu dodržať svoje slovo a ukázať, že jeho vyhlásenia nie sú len zmesou populistických vyjadrení".

Predseda vlády v piatok (15.3.) v Bruseli zopakoval, že Slovensko má voči Cypru špecifické požiadavky. Ide o preskúmanie pozadia cyperských firiem, ktoré pôsobia na Slovensku, pričom mnohé z nich sa v minulosti zúčastňovali na privatizácii a tendroch v hospodárskej oblasti. "My chceme vedieť, kto sú ich skutoční vlastníci, nie iba konatelia či riaditelia," spresnil Fico.

Slovensko podľa neho nie je vo svojich požiadavkách voči Cypru osamotené. V tomto kontexte upozornil napríklad na Nemecko. Zároveň poukázal na to, že komunikácia s Cyprom v tejto oblasti sa zlepšila, pretože kým v minulosti prísun požadovaných informácií z tejto krajiny trval "niekoľko sto dní," koncom roka 2012 prišla odpoveď na jednu žiadosť už za 15 dní.

Trojka pozostávajúca z EÚ, Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF) predložila 16. marca ministrom Euroskupiny analýzu, podľa ktorej by Cyprus bez finančnej pomoci do mája skrachoval.

Cyprus musí výmenou za záchranný balík zvýšiť sadzbu svojich korporátnych daní z 10 percent na 12,5 percenta. Nikózia tiež bude musieť zaviesť jednorazový odvod vo výške 9,9 % zo všetkých bankových vkladov nad 100.000 eur a daň vo výške 6,75 % na menšie vklady. Okrem toho vznikne aj daň z úrokov, ktoré tieto vklady vyprodukujú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu