Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prezident zažehnáva paniku na Cypre: Sporitelia dostanú podiely v bankách

Nikos Anastasiades
Nikos Anastasiades (Zdroj: SITA)

NIKÓZIA - Cyperskí sporitelia, ktorí budú musieť zaplatiť daň z bankových vkladov, dostanú kompenzáciu vo forme podielov v bankách, ktoré budú garantované budúcim ziskom z predaja zemného plynu. Vyhlásil to v nedeľu prezident ostrovného štátu Nicos Anastasiades.

Aby Cyprus získal medzinárodnú finančnú pomoc, musel akceptovať daň z bankových vkladov, v opačnom prípade by krajina zbankrotovala, vysvetľoval prezident občanom v televíznom prejave. "Riešenie, ktoré sme dosiahli, nie je to, ktoré sme chceli, ale je za daných okolností menej bolestivé," dodal Anastasiades. Pôžičku ešte musí schváliť cyperský parlament, ktorý o nej mal začať rokovať v nedeľu, neskôr však zasadnutie presunul na pondelok, hoci ten je na Cypre štátnym sviatkom.

Obyvateľov Cypru zachvátila panika v sobotu po tom, ako lídri EÚ a Medzinárodného menového fondu odsúhlasili pre ostrovnú krajinu záchrannú pôžičku. Súčasťou jej prijatia je totiž okrem iného aj to, že na pomoci sa musia podieľať aj klienti tamojších bánk.

Tí prídu o 6,75 percenta svojich vkladov a v prípade, že majú na účte viac ako 100 tisíc eur, banka im z uložených peňazí stiahne až 9,9 percenta. Obyvatelia sa snažili v reakcii na správy vybrať z bankomatov svoje úspory, banky ich však krátko na to uzavreli a zablokovali aj akékoľvek elektronické operácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu