Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Putin nesúhlasí s daňou z bankových vkladov na Cypre

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin pokladá navrhovanú daň z bankových vkladov na Cypre za "neférovú, neprofesionálnu a nebezpečnú". V pondelok to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Podľa tajomníka ruského ministerstva financií Sergeja Šatalova "je zrejmé, že Cyprus je pod obrovským tlakom EÚ". Cyperský minister financií Michalis Sarris by mal podľa predpokladov navštíviť Rusko v stredu. Ruské ministerstvo financií pre agentúru AFP uviedlo, že rokovať sa bude o reštrukturalizácii ruského úveru pre Cyprus.

Lídri EÚ a Medzinárodného menového fondu (MMF) odsúhlasili pre ostrovnú krajinu záchrannú pôžičku v hodnote 10 mld. eur. Súčasťou jej prijatia je podmienka, že na pomoci sa musia podieľať aj klienti tamojších bánk. Klienti tak prídu o 6,75 percenta svojich vkladov a v prípade, že majú na účte viac ako 100 tisíc eur, banka im z uložených peňazí stiahne až 9,9 percenta.

Obyvatelia sa snažili v reakcii na správy vybrať z bankomatov svoje úspory, banky ich však krátko nato uzavreli a zablokovali aj akékoľvek elektronické operácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu