Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zle správy pre EÚ: Recesia bude tento rok ešte výraznejšia

BRUSEL - Hospodárstvo eurozóny sa podľa najnovšej prognózy Európskej komisie (EK) v tomto roku zmenší viac, ako sa pôvodne očakávalo. Vo svojej predikcii pre tento a budúci rok EK uviedla, že ekonomiky Francúzska, Španielska, Talianska a Holandska budú v tomto roku v recesii. Nemecku, ktoré je najväčšou ekonomikou Európskej menovej únie, sa podarí vykázať rast.

EK v prognóze, ktorú zverejnila v piatok, uviedla, že hospodárstvo eurozóny sa v tomto roku zmenší o 0,4 % a v budúcom roku posilní o 1,2 %. Komisia tak smerom nadol revidovala svoju februárovú predikciu, ktorá predpokladala tohtoročný hospodársky pokles na úrovni 0,3 % a v budúcom roku rast o 1,4 %. Hospodársky rast najväčších krajinách eurozóny bude slabší, ako sa myslelo, pričom Francúzsko dokonca upadne do recesie a jeho ekonomika sa zmenší o 0,1 %. Vo februári EK odhadovala, že francúzsky hrubý domáci produkt (HDP) v tomto roku o 0,1 % posilní.

S cieľom zmenšiť negatívny vplyv fiškálnej konsolidácie na hospodársky rast, redukcia celkového rozpočtového deficitu eurozóny bude v tomto a budúcom roku mierne pomalšia. EK odhaduje, že súhrnný deficit eurozóny v tomto roku klesne na 2,9 % HDP a v budúcom roku na 2,8 % HDP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu