Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Koruna vylepšila maximum na 35,25 SKK/EUR

BRATISLAVA - Slovenská koruna dnes pokračovala vo vylepšovaní historického maxima, keď sa po prvý raz dostala pod 35,30 SKK/EUR. Pred desiatou koruna stála na 35,25 SKK/EUR; doterajší rekord z piatka tak posunula o päť halierov.

Korunu podporila vyššia než očakávaná inflácia v novembri, povedal ČTK díler jednej bratislavskej banky. Voči doláru sa koruna obchodovala na 26,68 SKK/USD. "Korunu podporila inflácia, tá je dosť vysoká. To zvyšuje pravdepodobnosť zvýšenia úrokových sadzieb centrálnou bankou," poznamenal obchodník.

Podľa dnešných údajov Štatistického úradu spotrebiteľské ceny zrýchlili medziročný rast v novembri na 4,3 percenta z októbrových 3,7 percenta. Analytici odhadovali infláciu na 4,0 percenta.

Prípadné zvýšenie úrokových sadzieb centrálnou bankou (NBS), ktorá bude o nastavení menovej politiky rozhodovať budúci týždeň, by ešte viac zatraktívnilo korunu, ktorú podporuje aj silný ekonomický rast krajiny. NBS tento rok zdvihla základnú úrokovú sadzbu štyrikrát, celkovo o 1,75 percentuálneho bodu. Slovensko totiž potrebuje stlačiť infláciu, aby mohlo prevziať euro v plánovanom termíne v roku 2009.

Rast cien však tlmí silná koruna, ktorá zlacňuje dovážaný tovar. Po posilnení na nový rekord sa koruna dostala 8,3 percenta pod centrálnu paritu 38,455 SKK/EUR, ktorá bola stanovená pri vstupe Slovenska do mechanizmu výmenných kurzov ERM-II vlani v novembri. V takzvanej čakárni na euro musí mena zotrvať najmenej dva roky, nesmie sa pritom od parity vzdialiť o viac ako 15 percent oboma smermi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu