Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ľudia podľa Machynu prichádzajú o prácu pre stratu zákaziek

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Hlavným dôvodom prepúšťania ľudí zo zamestnania je podľa predsedu Odborového zväzu Kovo Emila Machynu strata zákaziek. Ako ďalej uviedol na utorkovej tlačovej besede, vyplýva to z prieskumu OZ Kovo v jednotlivých regiónoch.

"Drvivá väčšina firiem nemá zákazky a končí svoju výrobu,“ povedal. O prácu pritom podľa Machynu prichádzajú najmä zamestnanci pracujúci na termínované zmluvy, agentúrni zamestnanci, živnostníci a ľudia pracujúci na dohody.

Samotný Zákonník práce podľa Machynu zvýšil náklady pre zamestnávateľov len pri súbehu výpovednej lehoty a odstupného. "Aj po tejto zmene máme jeden z najflexibilnejších Zákonníkov práce v Európskej únii,“ povedal. Ako príklad uviedol možnosť reťazenia pracovných pomerov na určitý čas, či konto pracovného času.

Mieru nezamestnanosti na Slovensku by podľa Machynu mohlo znížiť zavedenie kratšieho pracovného času. Týmto krokom by sa podľa šéfa OZ Kovo mohli zamestnať tisíce ľudí. Pri trvalo skrátenom pracovnom čase je podľa Machynu šanca, že by si zamestnávateľ mohol zamestnanca udržať. Podľa neho ide o jeden z najobjektívnejších nástrojov, ako stabilizovať zamestnanosť na Slovensku.

Miera evidovanej nezamestnanosti dosiahla v januári 14,80 %, čo v porovnaní s decembrom uplynulého roka predstavuje nárast o 0,36 percentuálneho bodu. Nezamestnanosť je tak najvyššia od apríla 2004, kedy dosahovala úroveň 15,25 %.

Ako ďalej informovalo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR), medziročne nezamestnanosť vzrástla o 1,11 percentuálneho bodu. Stav disponibilných uchádzačov o zamestnanie v januári 2013 dosiahol 399 367 osôb. V medzimesačnom porovnaní vzrástol ich počet o 9 256 osôb, medziročne ide o nárast až o 29 419 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu