Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rezort práce: Nemáme záujem skracovať pracovný čas

Ján Richter
Ján Richter

BRATISLAVA - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny nemá záujem skracovať pracovný čas. Rezort o tom informoval v stanovisku k návrhu odborárov na skrátenie pracovného času. Podľa ministerstva je jeho postoj k tomuto návrhu negatívny.

"Každá zmena musí byť predmetom rokovania so všetkými sociálnymi partnermi," zdôraznil minister práce Ján Richter. Za možnú tému na budúcu diskusiu so sociálnymi partnermi považuje ministerstvo otázku znižovania nadčasov.

Rezort práce zároveň informuje, že ministerstvo o skrátení pracovného času s odborármi individuálne nerokovalo. "Uvedený návrh odborári predstavili na spoločnom stretnutí tripartitných partnerov - za účasti čelných predstaviteľov ministerstva práce, Konfederácie odborových zväzov, Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení a Republikovej únie zamestnávateľov. Stretnutie zvolal minister práce Ján Richter k riešeniu posunutia účinnosti zákona o kolektívnom vyjednávaní," uvádza ministerstvo práce.

Zavedenie kratšieho pracovného času by napríklad podľa predsedu Odborového zväzu Kovo Emila Machynu mohlo znížiť mieru nezamestnanosti na Slovensku. Ako ďalej uviedol minulý týždeň, týmto krokom by sa mohli zamestnať tisíce ľudí.

Pri trvalo skrátenom pracovnom čase je podľa Machynu šanca, že by si zamestnávateľ mohol zamestnanca udržať. Podľa neho ide o jeden z najobjektívnejších nástrojov ako stabilizovať zamestnanosť na Slovensku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu