Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ak vám miznú peniaze z účtu, môže byť za tým gang: Banky sa už obrnili!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Vykrádaniu účtov ľudí prostredníctvom upravených bankomatov sa zvyčajne venujú gangy z juhovýchodnej Európy. Najmä z Rumunska a Bulharska. Orientujú sa pritom najčastejšie na bohatšie krajiny, na Slovensku ide preto skôr o ojedinelú záležitosť. "Vzhľadom na to, že ide o činnosť presahujúcu hranice jednotlivých štátov, je odhaľovanie a potláčanie tejto trestnej činnosti komplikované," priblížil predseda Združenia pre bankové karty (ZBK) SR Ivan Kubaš.

Svedkami tohto takzvaného skimmingu boli Slováci aj v uplynulých dňoch, keď sa vyskytli prípady zmiznutia peňazí z účtov klientov viacerých bánk. Skimming sa však podľa Kubaša objavil vo viacerých prípadoch na Slovensku v rokoch 2008 až 2009. "Slovenské banky následne pristúpili k rôznym protiopatreniam, aby eliminovali toto riziko. Išlo napríklad o inštaláciu antiskimmingových zariadení na bankomaty," povedal Kubaš.

Pri skimmingu podvodníci nainštalujú na bankomat do časti, kam sa vkladá karta, zariadenie, ktoré dokáže odkopírovať údaje z jej magnetického prúžku. Zároveň na bankomat namontujú malú kameru, ktorá sníma ruku pri zadávaní PIN kódu. "Následne podvodníci tieto údaje použijú na výrobu falošných kariet, s ktorými realizujú výbery hotovosti z bankomatov, zvyčajne v zahraničí," dodal Kubaš.

Združenie pre bankové karty preto ľuďom odporúča viaceré opatrenia, ktorými možno predísť takýmto krádežiam. V prvom rade by si mali chrániť svoje čísla PIN. "Stojte v blízkosti bankomatu a zakryte klávesnicu druhou rukou," odporučil Kubaš. Dobré je tiež skontrolovať, či niečo na bankomate nevyzerá neobvykle alebo podozrivo. "Ak sa ľuďom zdá, že niečo uviazlo v otvore pre karty alebo v numerickej klávesnici, nepoužívajte takýto bankomat," doplnil. Nikdy by sa však ľudia nemali pokúšať odstrániť podozrivé zariadenie.

Medzi ďalšie dobré rady patrí opatrnosť, ak sa niekto cudzí snaží pomáhať pri transakciách na bankomatoch. Treba si tiež skontrolovať, či sú tí, ktorí stoja za nami, v dostatočnej vzdialenosti. Dôležité je aj nikomu neprezrádzať svoje číslo PIN. Vhodné je využiť službu banky, ktorá umožňuje posielanie SMS správ pri každom pohybe na účte.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu