Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slováci majú nový trend: Požičiavajú si peniaze medzi sebou!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA 2. marca (SITA) – Na Slovensku sa rozbieha podľa Romana Feranca z portálu kolektívneho požičiavania požičiavanie medzi ľuďmi. Ako povedal, princíp je jednoduchý, ten, kto má voľné peniaze ich poskytne priamo tomu, kto si potrebuje požičať.

Je to klasická schéma, z ktorej sa však vynechávajú banky a ich marža sa delí priamo medzi ľudí. Štandardne ľudia podľa neho vkladajú svoje peniaze do finančných inštitúcii, ktoré ich následne požičiavajú iným ľuďom. Rozdiel v úroku, za ktorý požičiavajú, a ktorý dávajú na vklady, je ich marža. Výhoda kolektívneho požičiavania je v tom, že táto marža sa rozdelí priamo medzi ľudí, vysvetlil Roman Feranec.

Celý systém podľa Feranca funguje cez aukcie pôžičiek, kde si ľudia úrok dražia. Bezpečnosť investorov zvyšuje preverením a verifikáciou každého žiadateľa o pôžičku. Takto sa v systéme nachádzajú len ľudia, ktorí nemajú problém splácať svoje záväzky.

Na Slovensku sa rozbieha kolektívne požičiavanie. V zámorí a západnej Európe je podľa Feranca kolektívne požičiavanie peňazí bežná vec.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu