Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Vláda chce mať U.S. Steel na Slovensku aj naďalej, snaží sa dohodnúť

Tomáš Malatinský
Tomáš Malatinský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda sa snaží presvedčiť U.S. Steel, aby neodchádzal zo Slovenska, viacerými návrhmi v oblasti energetiky, životného prostredia či dopravy. Definitívnu odpoveď od americkej spoločnosti však zatiaľ nemá, uviedol v dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12 minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD).

V oblasti energetiky dostávala košická oceliareň v minulosti úľavu na poplatok za prenos elektriny. Ako však upozornil Malatinský, takúto úľavu nemôže poskytovať vláda len jednej firme a podporovať takýmto spôsobom všetky podniky na Slovensku by bola príliš vysoká záťaž.

 "Navrhli sme im, aby v ich internom zdroji urobili niekoľko investičných opatrení nie vážneho rozsahu a potom by spadli do podpory kombinovanej elektriny a tepla, čo by bola pre nich výhoda. Zvažujú to, ale nemáme definitívne stanovisko," priblížil minister s tým, že energeticky náročné podniky sú podporované na celom svete.

Podpredseda opozičnej SDKÚ-DS Ivan Štefanec upozornil, že U.S. Steel je kľúčový zamestnávateľ pre celé východné Slovensko. Rád preto počuje, že vláda je konečne aktívna a začala s touto firmou rokovať, aj keď podľa neho neskôr ako by bolo vhodné.

"Začala až potom, ako sa U.S. Steel vyjadril, že vážne zvažuje odchod zo Slovenska a my sme to veľmi hlasno kritizovali. Myslím si, že sa dalo začať jednať určite skôr," upozornil opozičný zákonodarca s tým, že zo strany vlády je nevyhnutná neustála komunikácia s investormi na Slovensku.

Malatinský na túto výhradu reagoval, že predstavitelia kabinetu začali s U.S. Steel komunikovať okamžite, ako sa o ich úmysle odísť zo Slovenska dozvedeli. Zároveň sú podľa neho faktory v rozhodovaní spoločnosti, ktoré SR ovplyvniť nevie. "Ja som počul, že sa firma chce sústrediť na výrobu najmä v Spojených štátoch a destinácie mimo Ameriky by chcela predať. To sú moje informácie," doplnil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu