Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Fico: Vláda robí všetko preto, aby U.S. Steel zostal na Slovensku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Vláda SR robí podľa slov premiéra SR Roberta Fica (Smer–SD) všetko pre to, aby investor, spoločnosť U. S. Steel, zostal naďalej pôsobiť na území Slovenska.

"Stretol som sa neformálne s najvyšším predstaviteľom U.S. Steel v Košiciach počas otvorenia podujatia Európske hlavné mesto kultúry 2013. Z obidvoch strán je veľký záujem pokračovať v rokovaniach a nájsť také riešenia, aby investor na území SR zostal," informoval dnes Fico na tlačovej konferencii po skončení kontrolnej návštevy na pôde Ministerstva hospodárstva SR.

"Vytvorené sú viaceré tímy, ktoré komunikujú predovšetkým o oblasti energetiky, životného prostredia a dopravy. V niektorých sférach sú podané návrhy, ktoré považuje U.S. Steel za zaujímavé a realizovateľné. Sú však aj niektoré návrhy, ktoré stále ešte komunikujeme, a to najmä v rámci energetiky, pretože sa vyskytujú veľmi zložité prístupy, pokiaľ ide o stanovenie cien energií, systémových poplatkov a ďalších vecí," priblížil.

Pri rokovaniach so spoločnosťou U. S. Steel nejde podľa Fica ani tak o problém nejakej finančnej pomoci. "Kus práce urobilo Ministerstvo životného prostredia SR, pokiaľ ide o oblasť životného prostredia. Myslím si, že jestvujú dobré a logické návrhy, ktoré sa týkajú energetiky, lebo energetické vstupy sú naozaj vysoké. Prebiehajú ešte nejaké diskusie na tému dopravy, ale nie všetko sa dá dohodnúť tak, ako má možno ten druhý predstavu. Keď budú konkrétne výsledky, tak budeme o tom informovať," spresnil premiér.

Predseda vlády zároveň zdôraznil, že jeho vláda nepredala Východoslovenské železiarne (VSŽ). "Niekto ich predal. Tí, čo predali VSŽ sa dnes škodoradostne chechtajú, keď nás vidia, ako sa trápime s Američanmi, aby sme udržali zamestnanosť v tomto regióne," dodal.

Informácie o tom, že spoločnosť U. S. Steel uvažuje o predaji svojej oceliarne na východe Slovenska potvrdil ešte vlani v novembri premiér po stretnutí s prezidentom amerického koncernu Davidom J. Rintoulom. V prípade, že by sa spoločnosť rozhodla ostať podnikať na území Slovenska, vláda je podľa premiéra pripravená rokovať o ďalšej spolupráci medzi štátom a oceliarňami.

Nepotvrdené informácie o tom, že americký koncern U. S. Steel Corporation, ktorý je materskou spoločnosťou najväčšej oceliarskej továrne v strednej Európe U. S. Steel (USS) Košice, zvažuje odpredaj svojej európskej dcéry, sa objavili v prvej polovici novembra 2012. O predaji spoločnosti sa však špekulovalo už predtým. USS Košice zamestnával koncom minulého roka 11.095 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu