Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Štát chce stavať viac nájomných bytov

ILUSTRAČNÉ FOTO
ILUSTRAČNÉ FOTO

BRATISLAVA - Štát zrejme vstúpi so súkromnými investormi do spoločného projektu výstavby štandardných nájomných bytov pre mladé rodiny s výmerou do 80 metrov štvorcových. Novinárom to dnes povedal premiér Robert Fico.

Štátna podpora v súčasnej výške spolu so súkromným kapitálom by mala v budúcnosti pomôcť k rastu postavených nájomných bytov z terajších 3000 zhruba na 8000 ročne.

"Môže dôjsť k určitej dynamike výstavby nájomných bytov bez toho, aby štát musel dávať viac do podpory nájomného bývania, ako dáva teraz," poznamenal Fico. Kabinet by podľa neho mal návrh projektu prerokovať do konca januára budúceho roka a následne urobiť príslušné úpravy legislatívy.

Nájomné byty by mali stavať neziskové organizácie, ktoré založia obce spolu so súkromnými investormi, napríklad stavebnými sporiteľňami alebo bankami. "Projekt je určený pre všetky spoločnosti s prebytkom kapitálu, ktoré chcú investovať," priblížil Fico. Byty budú prenajímať na desať rokov mladým rodinám, ktorých mesačne budú stáť do 6000 korún. Neskôr si ich budú môcť odkúpiť alebo sa budú prenajímať ďalej.

Štát v súčasnosti dáva na výstavbu nájomných bytov ročne okolo štyroch miliárd korún, čo postačuje na výstavbu asi troch tisícok bytov. Ich počtom sa Slovensko zaraďuje na tretie miesto od konca v rámci Európskej únie (EÚ). Nájomné byty stavajú hlavne obce, štát ich podporuje prostredníctvom fondu rozvoja bývania alebo dotáciami z programu rozvoja bývania.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu