Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Fond solidarity musí byť obmedzený, tvrdí Merkelová

BRUSEL - Fond EÚ, ktorý by mal chrániť členské štáty pred dopadmi krátkodobých hospodárskych šokov, by nemal prekročiť sumu 20 mld. eur. Na tlačovej konferencii po skončení summitu EÚ to uviedla v piatok nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Rozpočet takéhoto fondu by mal byť "veľmi obmedzený, povedzme na desať, 15, 20 mld. eur," povedala kancelárka a dodala, že veľký počet krajín považuje za potrebné, aby sa členské štáty najskôr dohodli na rámcovom rozpočtovom pláne EÚ na roky 2014 až 2020.

Lídri Európskej únie sa dohodli, že budú tlačiť na zlepšenie financií svojich štátov a nepoľavia v snahe vyriešiť dlhovú krízu. Predstavitelia európskych štátov prisľúbili, že budú naďalej pracovať na vytvorení mechanizmu na likvidáciu problémových bánk, hoci nestanovili žiaden konkrétny termín na jeho štart.

Nezáväzne tiež otvorili tému prostriedkov na prinútenie členských štátov k dodržiavaniu ekonomických cieľov a vytvorenie "fondu solidarity", ktorý by mal pomôcť členským štátom, ktoré budú vystavené krátkodobým ekonomickým šokom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu