Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Rakúske banky potrebujú dodatočný kapitál 8 až 13 mld. eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VIEDEŇ - Rakúske banky potrebujú dodatočný kapitál v objeme 8 až 13 mld. eur, aby úplne splnili regulačné pravidlá známe pod názvom Bazilej III. V piatok to uviedla centrálna banka krajiny. Rakúske banky by mali pokračovať v posilňovaní svojich súvah, aby boli schopné odolať "vysokým" rizikám v neistom ekonomickom prostredí, uviedla centrálna banka vo svojej pravidelnej polročnej správe.

Rakúske banky ako napríklad Erste Group a Raiffeisen Bank International patria k najväčším poskytovateľom úverov v nových európskych trhových ekonomikách a svoje pôsobenie v nich dramaticky nezredukovali, poznamenala centrálna banka.

"Obavy, ktoré vyjadrili niektoré krajiny a inštitúcie z toho, že rakúske banky by mohli obmedziť svoje podnikateľské činnosti v strednej, východnej a juhovýchodnej Európe, sa stali realitou len vo veľmi malom rozsahu," dodala banka.

Do skupiny Erste patrí najväčšia slovenská banka - Slovenská sporiteľňa. Začlenila sa do nej po podpise zmluvy medzi Ministerstvom financií SR a Erste Bank o predaji majoritného balíka akcií, ktorý sa uskutočnil v januári 2001. Rakúska banka Raiffeisen Zentralbank (RZB) pôsobí na Slovensku prostredníctvom spoločnosti Raiffeisen Bank International (RBI), ktorá je majoritným akcionárom Tatra banky s podielom na hlasovacích právach vo výške 73,88 %, Tatra Holding drží 14,38 % akcií, zvyšok vlastnia menšinoví akcionári.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu