Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Barroso: Za uťahovanie opaskov únia nemôže

José Manuel Barroso
José Manuel Barroso

DUBLIN - Predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso vo štvrtok odmietol časté obvinenia, podľa ktorých Európska únia stojí za prísnymi úspornými opatreniami prijatými v posledných rokoch v jednotlivých členských krajinách.

Ako upozornil počas návštevy írskeho Dublinu, kam pricestoval pri príležitosti začiatku írskeho predsedníctva v Rade EÚ, skutočnou príčinou ťažkostí je prístup niektorých vlád, ktoré umožnili nahromadenie verejného a súkromného dlhu.

"Viem, že mnohé časti našej spoločnosti kladú terajšie ťažkosti na úroveň EÚ, a to nie je spravodlivé, pretože to nebola EÚ, kto tieto problémy vytvoril," povedal Barroso pred novinármi na Dublinskom hrade, kde vystúpil na spoločnej tlačovej konferencii s írskym premiérom Endom Kennym. "Chcel by som to objasniť, pretože je tu mýtus, že je to EÚ, kto nariaďuje náročnú politiku. Nie je to pravda... Príčinou ťažkostí, ktorým čelia niektoré krajiny, je nadmerný verejný dlh vytvorený národnými vládami a nezodpovedné finančné správanie, ktoré tiež nahromadilo nadmerný súkromný dlh, vrátane finančných bublín spadajúcich pod zodpovednosť národného dohľadu," dodal šéf EK.

Barroso v tejto súvislosti ocenil úsilie Írska, ktoré muselo v roku 2010 siahnuť po medzinárodnej finančnej pomoci, záchranný program by však mohlo ešte tento rok ukončiť ako prvá spomedzi podobne ohrozených krajín eurozóny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu