Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Barroso: Európska únia nie je problémom, ale riešením

José Manuel Barroso
José Manuel Barroso (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso dnes počas návštevy rodného Portugalska uviedol, že Európska únia sa musí ešte viac zjednocovať a dodal, že najväčšie hrozby na adresu spoločnej európskej meny už boli prekonané.

Barrosa pozvali do Lisabonu pri príležitosti otvorenia konferencie Portugalsko vo svete, ktorá sa koná pri príležitosti 40. výročia týždenníka Expresso.

"Európa je vnímaná s nedôverou. Slová Európa a kríza sú často spájané spolu," uviedol bývalý portugalský premiér (2002-2004) počas svojho príhovoru. A upozornil, že je nevhodné vnímať Európsku úniu iba v súvislosti s krízou. Barroso zdôraznil, že finančná kríza sa nezačala v eurozóne a zasahuje aj krajiny, ktoré nie sú členmi európskej menovej únie.

"Európska únia je obeťou krízy, nie je problémovou časťou, ale skôr súčasťou riešenia," uviedol predseda EK. A spresnil, že ide o krízu, ktorú nespôsobila existencia meny euro, ale vysoká zadlženosť štátov a finančných systémov, pričom euro stále potvrdzuje, že je silnou a stabilnou svetovou menou.

Pri téme eura a eurozóny Barroso spomenul aj časté úvahy o odchode Grécka z menovej únie, pričom upozornil, že aj tí najväčší pesimisti sa zmýlili, lebo Grécko je a zostáva v eurozóne, pričom sa nepotvrdili ani pesimistické úvahy, že euro ako mena zanikne. "Európa sa dostala do stavu, keď, ak nechce stratiť na vážnosti, potrebuje prehĺbiť svoje integračné procesy, hlavne v politickej oblasti," povedal Barroso. To je podľa neho dôležité, lebo dôveryhodnosť akejkoľvek meny závisí od solídnosti inštitúcií, ktoré za touto menou stoja.

Barroso zároveň pripustil, že EÚ mohla konať v prípade krízy o niečo rýchlejšie, avšak zdôraznil, že únia musí konať v tom istom čase "ako hasič aj ako architekt" a za pochodu prijímať potrebné zmeny a opatrenia. Aj preto, ako predseda EK pripomenul, nechápe euroskepticizmus a "eurofóbiu" mnohých politických lídrov a štátnikov naprieč členskými krajinami EÚ.

"Keď sa stane niečo zlé, tak nastáva europeizácia problémov, ale keď ide o úspechy, tak je tendencie tieto úspechy znárodňovať," opísal Barroso správanie niektorých euroskeptických politikov. Okrem Barrosa sa na prestížnej konferencii v Lisabone zúčastňujú aj ďalší významní politici ako napríklad bývalý portugalský prezident Mário Soares či bývalý španielsky premiér Felipe González.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu