Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Štúdia o dostavbe Mochoviec od Enelu do troch mesiacov

BRATISLAVA - Talianska spoločnosť Enel, ktorá je majoritným vlastníkom Slovenských elektrární, a.s. (SE), predloží slovenskej vláde v priebehu dvoch až troch mesiacov štúdiu o dostavbe tretieho a štvrtého bloku atómovej elektrárne v Mochovciach (EMO).

Po rokovaní s generálnym riaditeľom skupiny Enel Fulviom Contim to v pondelok uviedol premiér Robert Fico s tým, že po tom padne definitívne rozhodnutie, ako sa bude pokračovať. "Dúfam, že záujem spoločnosti o dostavbu nie je iba hraním a že skutočne dôjde k realizácii tohto investičného celku, pretože by malo ísť o investíciu za 1,6 mld. eur až 1,7 mld. eur," povedal Fico s tým, že na päť rokov by stavba mohla zamestnať okolo 4,5 až 5 tis. ľudí. Zároveň by sa podľa premiéra vyriešil problém s nedostatkom elektrickej energie, ktorý nastane bezprostredne po odstavení dvoch blokov Jaslovských Bohuníc.

Na vlastnú štúdiu Enelu bude slovenská vláda čakať podľa premiérových slov netrpezlivo. "Som pánovi Contimu otvorene povedal, že niektoré veci sa neprimerane naťahujú a niet dôvodu na tieto časové odklady," zdôraznil Fico. Ak však padne definitívne rozhodnutie o dostavbe, slovenská vláda bude podľa neho maximálne ústretová z hľadiska rôznych povolení, ktoré spadajú do kompetencie SR. "Máme obrovský záujem na dostavbe blokov," doplnil.

Slovenské elektrárne, v ktorých štát stále drží 34 % akcií, si už dali v rámci prípravnej etapy dostavby vypracovať dokumentáciu za 572 mil. Sk. V dokumentácii budú zmeny pôvodného projektu dostavby EMO, bude sa tiež zaoberať analýzou kritických činností a bezpečnosťou dostavby. Prípravnú etapu dostavby 3. a 4. bloku EMO robí americká firma Parsons E&C Bulgaria so sídlom v Sofii. Firma poskytuje elektrárňam technickú a konzultačnú činnosť.

Tretí a štvrtý blok sa odčlenil od jadrovej elektrárne EMO 1. júla 2001 a zriadil sa nový závod SE-MO34. Výstavba tretieho a štvrtého bloku EMO sa na jeseň roku 1992 z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov pozastavila. Na výstavbu 3. a 4. bloku EMO sa do konca augusta 2004 vynaložilo 19,9 mld. Sk vrátane úrokov z úverov a bankových poplatkov. Rozostavanosť stavebnej časti tretieho a štvrtého bloku je na úrovni približne 70 % a technologickej časti na 30 %.

(1 EUR = 35,542 SKK)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu