Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Greenpeace má obavy o výhodnosti dostavby EMO

BRATISLAVA - Organizácia Greenpeace kritizuje vyjadrenia ministra hospodárstva Jirka Malchárka o ekonomickej výhodnosti dostavby 3. a 4. bloku Jadrovej elektrárne Mochovce (EMO). "Minister nemôže v súčasnosti tvrdiť, že dostavba EMO je ekonomicky výhodná, keď finančná analýza projektu má byť hotová až na jar 2007," uviedol koordinátor energetickej kampane Greenpeace Jan Beránek.

Greenpeace sa tiež obáva, že aj napriek vyjadreniam ministra o nulovej štátnej podpore Mochovciam, vláda poskytne finančnú pomoc na tento projekt. "Vláda sa už teraz zaviazala poskytnúť spoločnosti Enel skryté dotácie vo výške desiatok miliárd korún," dodal Beránek. Podľa neho ušetrí spoločnosť Enel, ktorá by mala do konca apríla získať 66 % akcií Slovenských elektrární, vyše 2 mld. Sk ročne na riešení tzv. zadného palivového cyklu. "Greenpeace sa obáva aj uplatnenia ďalších mechanizmov nepriamej štátnej podpory napríklad vo forme daňových prázdnin, urýchlenia daňových odpisov, krytia strát z predaja elektriny, či investícií štátu do budovania rozvodnej siete pre potreby talianskeho investora," uzavrel Beránek.

Ministerstvo hospodárstva SR a talianska spoločnosť Enel sa dohodli na vypracovaní harmonogramu prípravy dostavby 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach (EMO). Tzv. Feasibility Study vyšpecifikuje bezpečnostné, nákladové a technické predpoklady dostavby a bude obsahovať aj časový plán. Feasibility Study, čiže štúdia realizovateľnosti, pre dostavbu 3. a 4. bloku EMO by mala byť podľa ministra ukončená do mája 2007. Podľa Malchárka je dostavba Mochoviec za súčasných ekonomických podmienok výhodná.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu