Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sulík: Kažimír nie je dobrý hospodár, nemá cit pre ekonomický vývoj

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) nemá prístup dobrého hospodára a nemá ani cit pre ekonomický vývoj v krajine. V rozprave k návrhu zákona o štátnom rozpočte to dnes vyhlásil líder SaS Richard Sulík, podľa ktorého pôjde v schválenom rozpočte o zrážku ideológie s realitou.

"Peter Kažimír predkladá rozpočet, ktorý vychádza z takého rastu HDP, ku ktorému zrejme nedôjde. Existujú odhady, že rast HDP bude nula. Prístup zodpovedného hospodára je taký, že príjmy odhaduje konzervatívne a výdaje s rezervou. Tento prístup Kažimír nemá," odkázal ministrovi financií, ktoré na jeho vystúpenie nereagoval.
      
Podľa Sulíka okrem toho, že rast HDP je biedny a neistý, je ešte aj kúpený dlhom. "Slovensko bude mať jeden z najvyšších primárnych deficitov (deficit krajiny znížený o úroky, ktoré štát platí) v EÚ. Je vyšší, ako v Grécku a Taliansku. Práve primárny deficit bude pri tejto rýchlosti zadlžovania krajiny čoskoro vážnym problémom," upozornil s dôvetkom, že rast HDP kúpený dlhom nie je dobrý rast.
      
Sulík je presvedčený, že návrhom štátneho rozpočtu z dielne Smeru-SD sa opäť ukazuje, že slepá ideológia spojená s neodborným prístupom vie byť mimoriadne škodlivá. "Slovenskej ekonomike ste namiešali smrteľný koktail, lebo netušíte, ako funguje. Vďaka daňovým zmenám prestáva byť Slovensko atraktívne pre investorov," podotkol.
      
Lídrovi SaS sa tiež nepáči, že Smer-SD dáva najviac zabrať podnikateľom, ktorí zamestnávajú ľudí. "Nielenže likvidujete podnikateľský stav, ešte aj plytváte daňami, ktoré ste ho donútili platiť," povedal Sulík a poukázal napríklad na prehru SR v arbitráži s akcionárom Union zdravotnej poisťovne, diskriminačné žaloby sudcov či ambíciu vyvlastniť zdravotné poisťovne.
      
Vláde Sulík odkázal, že v čase, kedy by mala šetriť, míňa viac, a zvyšuje počet úradníkov. "Ekonomická realita vám bude stáť v ceste, keď si myslíte, že zvýšenými výdavkami vyrovnáte výkyvy HDP," podčiarkol.
      
Kažimírovi uznal, že si vytýčil správny cieľ v podobe zníženia deficitu pod tri percentá HDP, no zvolil si na to nesprávne prostriedky. "Čo by mal teda robiť? V prvom rade škrtať výdavky všade tam, kde je to len trochu možné. Sme v kríze, treba šetriť," apeloval.
      
Predseda finančného a rozpočtového výboru Daniel Duchoň (Smer-SD) na margo Sulíkovej kritiky, že sa v čase krízy zvyšujú výdavky, uviedol, že opozícia hovorí rôzne čísla. "Buď nemá naštudovaný štátny rozpočet, alebo si to vymýšľa. Šermuje sa tu s číslami, menia sa za pochodu," upozornil. Nesúhlasí ani s tvrdením, že Slovensko prestáva byť pre politiku Smeru-SD atraktívnou krajinou. "Treba si zobrať čísla. Prílev investorov stagnuje od vypuknutia krízy. "Hovoríme o období ešte pred časom, keď začali platiť vládou ohlásené legislatívne zmeny," reagoval.
      
Eva Hufková (Smer-SD) Sulíkovi odkázala, že je asi jediný, kto má poňatie o fungovaní ekonomiky. "Zastávate sa podnikateľov, ktorých národným športom je neplatenie daní o odvodov. Vy ani neviete, čo je česť a morálka, dokázali ste to počas vládnutia. Keby väčšina ľudí nezastavila vašu dobrú vládu, dnes by bol ešte väčší problém pri zostavovaní štátneho rozpočtu," uviedla na margo kolapsu vtedajšieho Daňového riaditeľstva SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu