Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Merkelovej hovorca poprel: Grécku dlh neodpustíme!

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BRUSEL/BERLÍN - Nemecká vláda v pondelok označila ako nesprávny výklad slov kancelárky Angely Merkelovej, podľa ktorých Berlín nevylúčil možnosť, že medzinárodní veritelia odpustia Grécku časť dlhu, informovali agentúry EFE a Agerpress.

Tlačová agentúra AP v nedeľu citovala slová Merkelovej, ktorá pre denník Bild am Sonntag údajne uviedla, že podmienkou pre možné odpustenie časti dlhu Grécku je, aby si Atény dali do poriadku verejné financie.

Hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert však dnes počas oficiálnej tlačovej konferencie v Berlíne upozornil, že nemecká vláda v tejto veci nezaznamenala nijakú zmenu stanoviska.

"Odpoveď poskytnutá pani Merkelovou sa ani v jednej chvíli netýkala znižovania gréckeho dlhu," spresnil Seibert.

Hovorca nemeckej vlády v odpovedi na to, či Merkelová hovorila pravdu alebo nie o gréckom dlhu, doslova citoval slová kancelárky, podľa ktorých: "Ak Grécko sa v určitej chvíli bude vedieť postarať samo o seba, bez dodatočného zadlžovania, potom budeme musieť túto situáciu vnímať a prehodnocovať inak. Toto sa ale nestane pred rokom 2014 alebo 2015, ak všetko pôjde podľa plánu."

Seibert sa týmto vyjadrením snažil vyvrátiť obavy zo strany sociálno-demokratickej opozície, že Merkelová sa pokúsi nastoliť otázku znižovania gréckeho dlhu ešte pred celonemeckými voľbami v septembri 2013.

Seibert v tejto súvislosti zdôraznil, že súčasný program finančnej pomoci pre Grécko bol predĺžený do roku 2014, pričom vláda v Aténach má lehotu až do roku 2016 na to, aby splnila rozpočtové ciele, ku ktorým sa zaviazala pred medzinárodnými veriteľmi. A dodal, že až po tomto období sa bude môcť finančná situácia Grécka opäť prehodnotiť.

Líder opozičných sociálnych demokratov (SPD) v Budestagu Frank-Walter Steinmeier obvinil súčasnú nemeckú vládu, že nehovorí celú pravdu o Grécku a chce ďalšie nevyhnutné znižovanie gréckeho dlhu oddialiť až po uskutočnení budúcoročných volieb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu